Thursday, February 21, 2008

Belajarlah bersungguh-sungguh


Menjadi seorang pelajar hanya sekali saja. Sebab itu sangat penting sekali pelajar belajar bersungguh-sungguh semasa supaya mendapat kejayaan atau kelulusan yang membanggakan dan kalau boleh keputusan yang cemerlang, gemilang dan terbilang. Kejayaan didalam bidang pelajaran menjamin masa depan yang cerah. Kerana dengan kelulusan yang baik, maka peluang untuk mendapatkan kerja yang baik juga sangat cerah. atau pun untuk maju didalam hidup selepas tempoh persekolahan atau pengajian tamat. Jestru itu, pelajaran janganlah diabaikan atau dipersia-siakan. Hargailah masa bersekolah dan belajarlah bersungguh-sungguh. Jangan banyak bermain dan berseronok semasa dibangku sekolah nanti gagal dan lingkup menyesal pun pun tak berguna lagi. Kerana nasi sudah menjadi bubur. Sebab itu, tumpuhkan perhatian sepenuh didalam kelas dan dan amalkan dispilin yang tinggi untuk mengulang-kaji semua mata pelajaran. Jangan dah dekat peperiksaan atau exam baru sibuk belajar sampai jauh malam. Ini bukanlah cara belajar yang baik dan bukan resipi untuk berjaya didalam pelajaran. Belajar awal dan baca buku-buku sekolah lebih awal. Buat ulang-kaji berkali-kali bukan hanya sekali sahaja. Dan jangan lupa membuat nota-nota pendek yang padat dan mudah dihafal atau diingati.
Ingatlah semasa masa depanmu berjaya atau tidak ini adalah banyak bergantung kepada kegigihan dan kecekalanmu untuk belajar semasa dialam persekolahan. Sebab itu, belajarlah bersungguh-sungguh. Kalau ada perkara yan tak faham, tanyalah guru-guru yang berkenaan. Jangan malu bertanya. Guru biasanya sedia membantu kerana mereka mahu melihat anak murida mereka berjaya didalam pelajaran mereka. Bagi para guru, kejayaan anak-anak murid mereka adalah kebanggan dan kejayaan mereka.
Ingatlah, hormatilah dan kasihilah guru-guru yang mengajar anda. Jangan bersikap jahat dan biadap kepada mereka. Jalingkanlah perhubungan dan persahabatan dengan mereka. Ingat! Jasa dan budi guru kepada kita tidak dapat kita balas sampai selama-lamanya. Kerana sumbangan mereka kepada pelajar tidak dapat dinilai dengan wang dan sijil penghargaan. Tetapi balasan yang paling baik dapat para pelajara tunjukkan kepada para guru ialah dengan sentiasa menghormati dan mengasihi mereka. Dan jangan lupa mengucapkan TERIMA KASIH kepada mereka. Inilah sikap dan sifat yang kita tunjukkan kepada mereka sebagai tanda kita menghargai jasa-jasa yang mereka taburkan kita selaku anak-anak murid mereka.
Posted by pjerik at 11:44 PM 0 comments