Friday, December 6, 2013

Cuba lagi bah!

Jatuh! Bangunlah....Jangan terus bertiarap dan mencium tanah. Bangunlah teruskan perjalan dan perjuangan sehinggalah berjaya...
Gagal! Gagal ujian atau peperiksaan. Cuba lagi....Belajar bersungguh-sungguh. Tingkatkan masa belajar dan kurangkan aksi "syok-syok" dan "Jalan-jalan."
Muflis! Bisnes tak maju dan tak laku. Berusaha lagi....cuba belajar dari orang lain. Ikut kursus atau seminar perniagaan untuk menambah ilmu, kepakaran dan kecekapan. Lepas tuu...mulakan lagi...
Terjatuh! Naik lagi....Kalau kaki tidak patah. Kalau patah tunggu sehingga sembuh. Kemudian.....naik lagi sehinggalah berjaya.
Putus cinta! Cari yang lainlah.....Ada beribu-ribulah pilihan. Jangan masih lagi berpaut pada orang yang tak sudi. Mungkin anda akan mendapat yang LEBIH BAIK....
JADI...........apapun pengalaman hitam dan pahit yang telah anda alami atau lalui, janganlah berputus ada. Pasti ada penawar yang baik dan manis. Yang penting BERUSAHA DAN JANGAN PERNAH BERPUTUS ASA. CUBA LAGI BAH!

Wednesday, December 4, 2013

Jangan main laju-laju.

Apakah anda suka main laju-laju bila memandu kereta atau motosikal? Kenapa? Mau cepat atau nak tunjuk "terror"? Atau nak "minta perhatian? Maklumlah kereta baru? Kereta mahal? Apa pun alasan untuk memandu dengan terlalu laju adalah tidak baik dan tidak bijak kerana ianya boelh membahayakan bukan saja diri sendiri tetapi juga orang lain. Jadi, lebih baik pandu dengan kelajuan yang sederhana atau mengikut had laju yang ditetapkan.

Kalau mau cepat sampai ke tempat yang nak ditujuh, bah! Jalan awal sikitlah supaya sampai awal. Kalau anda dah tahu untuk sampai ke tempat itu memakan masa kira-kira 30 minit, maka jalan 40 atau 50 minit sebelum itu supaya anda sampai sekurang-kurangnya 10-20 minit. Maka dengan itu, tak perlulah memandu ala pemandua F1 atau bagaikan orang yang dikejar polis.

Ada pepatah yang  berbunyi," Biar lambat asalkan selamat." Jadi, janganlah memandu denga laju sekali meskipun dah lambat sehingga membahayakan orang lain dan juga diri sendiri. Ingat-ingatlah orang yang tersayang dan sayang-sayanglah nyawa orang lain. Jestru itu, pandulah dengan  baik, cermat dan dengan kelajuan yang sederhana agar anda tidak membahayakan sesiapa pun termasuklah diri sendiri. OK. Selamat memandu dengan cermat dam selamat.

Monday, December 2, 2013

Tidak kena "layan"?

Bah...Bila kawan tidak hantar berita lagi....

Bila kawan tidak balas SMS lagi...
Bila kawan tidak "call back" lagi....
Tak perlu kecewa atau sakit hati atau berfikir buruk dan menyangka yang negatif...
Ingatlah akan beberapa kemungkinan bahawa:
1.Mungkin habis kredit;
2.mungkin tak sampai; mungkin dah tukar nombor;
3.mungkin lupa membalas; mungkin terlalu sibuk;
4.mungkin message anda tak begitu penting unuk dijawap;atau mungin tak perlu dijawap/dibalas;
5.mungkin tidak ada "mood" untuk menjawap atau membalas;
6.mungkin message anda tidak terlalu urgent untuk dijawap;
7.mungkin sengaja tak balas kerana dah bosan atau malas nak jawap;
8.mungkin ada niat nak menjawap/membalas nanti tapi nanti punya nanti dia terlupa pula;
9.mungkin dia sakit bah!
10.mungkin dia mau main jimat-jimat bah!
11.DAN MUNGKIN anda bukanlah orang yang penting sekali didalam hidupnya lagi...
12.Dan sebagainya.............Yang penting jangan main tuduh-tuduh atau main sangka-sangka yang tidak baik. Kerana didalam hal membalas atau menjawap.....itukan hak peribadi dia. Kita tidak dapat memaksa orang "melayan" PANGGILAN/SMS kita bah. Kalau kena balas/jawap "Bah Terima kasih banyak-banyak lah..." Tapi kalau tidak pun kita tetap sabar dan bersifat "gentle person". Orang berkenaan tetap  kawan mah....
Bah, jangan marah atau kecewa kio....Relax aje bah.Hehehehe.....