Friday, May 20, 2011

Kasi beranak wang@duit.

Kebanyakan kita bukanlah mempunyai pendapatan atau gaji yang banyak sangat. Dan biasanya apa yang kita terima atau dapat kebanyaknya dibelanjakan untuk keperluan  didalam rumah. Cukup juga lah tapi kadang-kadang hampir-hampir tak cukup. Ada tinggal sikit-sikit dan nii simpang dimana? Bank? Bagus tu. Selamat dan terjamin. Hujung tahun "bunga wang" dapat berapa? Sikit saja? Terlalu sikit?

Kalau kita menyimpang wang di bank secara "simpanan biasa" tak hairanlah bunganya sikit saja. Biasanya 1%  aje bah tuu.Mau lebih sikit? Bah cuba "simpanan Tetap(Fixed deposit). Ini  bunganya lebih sikit dari simpanan biasa. Selalunya dapatlah 3 %. Tapi ada yang lebih baik daripada ini iaitu membeli AMANAH SAHAM  BUMIPUTERA(ASB). Ini barulah ada banyak sikit bunganya. Tahun-tahun biasanya 5% keatas bunga ada  ada bonus free lagi tuu. Ini barulah lumayan. Dulu pernah bunganya sampai 10% bah!

Walau bagaiman pun ada had atau limit untuk membeli saham ini. Hadnya RM200 ribu. Tetapi masih lumayan bah tuu. Jesteru itu, kalau anda mau  "wang free" melaburlah didalam ASB atau mana-mana saham yang mendatangkan faedah/bunga yang lebih baik dari simpangan biasa & FD.

Akhir sekali, simpan sikit-sikitlah kat Akaun Simpanan Biasa untuk keperluan sehari-hari. Tapi untuk jangka masa yang panjang dan untuk mendapatkan pulangan yang lebih baik daripada wang anda, baguslah simpan  lebih banyak didalam Akaun Amanah Saham Bumiputera. Kalau ada duit simpanlah,  sikit-sikit pun tak apa, yang penting ada menyimpan atau menabung wang demi kedudukan kewangan yang lebih baik dan kukuh. Inilah yang dikata Bijak Menyimpan.......Ingatlah kalau dah simpan duit kat bank atau beli saham, janganlah balik-balik korek .......nanti  tak dapat menikmati hasil dan bunga wang tersebut.  Sabar-sabarlah. Tungguh sehingga wang dah berbunga barulah kasi keluar sikir-sikit mengikut keperluan. Inilah yang dikatakan Bijak menimpan bah...Hehehehe...OK! Selamat menabung wang...dan jangan lupa beli saham  ASB! Inilah cara kasi beranak duit@wang yang mudah dan senang dan menguntungkan lagi tuu....Cubalah kiooo....

Wednesday, May 18, 2011

Jangan....

Kehidupan hari ini banyak sekali yang boleh membuat kita terpengaruh dengan iklan-iklan yang mempamerkan dan mengajak kita agar memiliki apa yang mereka iklankan. Mereka menawarkan perbagai pilihan yang konon-konon membuat hidup lebih senang dan menyeronokkan. Meskipun memang ada  juga kebenaran sikit-sikit apa yang mereka perkatakan tapi tak sepenuhnya. Kerana kalau kita terlalu terpengaruh dgn iklan-iklan berkenaan maka "bingkarap"(muflis) lah...kita. Jestru itu, janganlah mudah terpengaruh dengan iklan-iklan yang menawarkan perbagai  barangan yanga  menarik dan canggih. Apa yang penting kita utamakan didalam kehidupan ialah memastikkan kita sentiasa mempunyai keperluan asas yang mencukupi seperti makanan, pakaian dan tempat tinggal(rumah sendiri bah!). Barang-barang yang lain bulilah dianggap perkara kedua atau ketiga. Kalau kita ada kemampuan dan barang itu memang  membawa kebaikan didalam hidup misalnya kereta(2nd hand pun OK bah tuu, yang penting ada kurita dan tak berhutang!).Maka dapatkan satu kereta tapi tak payah bergaya betul kecuali mampulah. Cukuplah ada kereta biasa-biasa saja yang penting ada untuk dipakai pegi karaja atau pergi sembayang atau pegi makan angin. Jgn terlau bergaya, lalu membeli kereta yang mahal-mahal tetapi membebankan & menyusahkan diri kerana setiap bulan terpaksa  membayar bayaran ansuran kereta yang tinggi. Bah...Beli dulu yang sederhana bah. Dah kukuh ekonomi, barulah beri yang buli-buli sikit. Dah .....tu barulah beli yang memang ada "klass" lah.(Hehehe..).

Bah, apa yang ini ditekan didalam sharing kali ini ialah jangan mudah terpengaruh dengan iklan-iklan. Kita mesti bertindak bijak didalam hal untuk memiliki sesuatu. Kerana kalau tak hati-hati didalam hal berbelanja, nanti kedudukan kewangan akan mudah "kering" dan terjadilah kemarau panjang tanpa kewangan yang kukuh. Jestru itu, sebelum berbelanja, fikir-fikirlah samada barang yang ingin dibeli atau dimiliki itu benar-benar kita perlukan atau tidak. Dan  tidak menjejaskan dan "membahayakan" kedudukan kewangan anda. Jadi, pandai-pandailah membeli dan jgn terlalu "boros" nanti sekejap saja bocor dan kering itu dompet.

Akhirsekali, Kata orang: "Segala-gala didalam hidup pakai wang tapi wang bukanlah segala-gala didalam hidup. Kerana ada yang lebih penting daripada wang." Apa tuu? TUHAN LAH BAH! Heheheh...