Thursday, March 31, 2011

Satu satu bah!

Bila banyak kerja yang perlu disiapkan macam binggung pula yang mana satu yang  perlu dibuat dulu kerana macam semua pun penting dan semua pun perlu disiapkan dengan cepat. Tak payah panik sangatlah. Lihat dan selediki semua kerja yang perlu dibuat dan buat pernilaian berdasarkan kepada :
1) Penting sekali dan perlu dibuat dengan cepat;
2) Penting sekali tapi tak mendesak;
3) Penting tapi boleh ditunda sehingga beberapa hari/minggu
4) Tak penting boleh ditunda sehingga bulan/tahun depan.
Jadi berdasarkan kepada panduan diatas, buatlah kerja anda menurut kepentingannya. Jangan terburu-buru nanti kerja tak baik terpaksa dibuat lagi. Ingatlah bila mau buat sesuatu kerja, buatlah sebaik-baik yang mungkin supaya ianya berkualiti, bermutu, dan tak perlu dibuat berkali-kali. Sekali aje buat, dah OK dan bagus lagi tuu..

Janganlah buat kerja alang-alang atau "sinsai-sinsai" . Kerja yang kurang bermutu dan tak bagus nanti terpaksa dibuat lagi dan lagi. Hal ini menyebabkan orang hilang kepercayaan kepada kita dan membajir masa serta merugikan kepada kedua-dua pihak. Dan satu lagi, jangan buat dua kerja didalam masa yang sama. Jangan ikut itu peribahasa "sambil menyelam minum air." Nanti sakit minum air yang tak dimasak, kan rugi sendiri! Jadi buat kerja satu, satu bah! Dan buat baik-baik. Ini macam barulah ada mutu kerja dan berkualiti dan orang pun harap & percaya kepada keupayaan & mutu kerja kita. Dengan reputasi dan maruah diri terjaga dan terpelihara malah tersebar luas. Nah, kan baik macam nii, banyak orang hormat kita kerana buat kerja baik-baik. Kalau buka bisnes pasti laku punya! Hehehe...