Tuesday, December 2, 2008

Renungan Hari Krismas

Hari Krismas akan tiba tidak lama lagi. Inilah antara perayaan yang paling istimewa bagi kebanyakan orang terutama sekali umat Kristian. Tahukah anda erti dan inti utama perayaan ini?
Perayaan ini adalah sangat bererti bagi umat Kristian kerana perayaan ini adalah untuk memperingati Hari Kelahiran Yesus Kristus yang dilahirkan oleh Bonda Maria. Sesungguhnya, dia telah diberi penghormatan yang besar sekali oleh Tuhan kerana memilihnya menjadi wanita yang telah mengandung atas kuasa Roh Kudus dan seterusnya melahirkan Yesus ke dunia yang telah mewartakan Khabar Gembira dan membawa Penyelamatan kepada kepada umat manusia. Jadi, memang layak sekali kita merayakan "Birthday Yesus" dengan gembira dan meriah.
Walau bagaimana pun jangan ingat hanya aspek "ramai-ramai" Krismas seperti berkaroling-menyanyi lagu-lagu Krismas, makan, minum, menari, melawat kawan-kawan dan saudara-mara, pakaian baru, kasut baru, perhiasan Krismas, Krib Krismas, bertukar-tukar hadiah, mengirim kad atau mesej Krismas, pergi rumah terbuka Krismas, angpow Krismas dan sebagainya. Ini memang sebahagian daripada adat dan tradisi merayakan Krismas. Tetapi, kita jangan pula kita terlalu menekankan aspek "ramai-ramai" sehingga lupa pula aspek rohani. Sebab itu jangan kita lupa aspek rohani atau keagamaan sempena dengan perayaan Hari Krismas.
Aspek rohani yang penting sekali kita ingat sempena dengan perayaan ini ialah mempersiapkan diri untuk kedatangan Yesus yang kedua kali. Sebab itu, mari kita tanya diri sendiri: Apakah saya sudah bersedia menerima kedatangan Yesus? Apakah persiapan rohani yang telah atau akan saya lakukan untuk menyambut kedatangan Yesus? Jadi, lihat-lihatlah dan luangkan masa untuk merenung dan melihat kehidupan anda sebagai seorang Kristian. Apakah saya hidup sebagai orang Kristian yang baik selama ini?
Kalau tidak maka, inilah masanya untuk bertobat dan kembali kepada Tuhan. Mulakanlah yang hidup baru bersama-sama dengan Yesus. Bertobatlah dan dekatkanlah diri kepada Tuhan dengan rajin berdoa, rajin pergi ke Gereja, membaca Alkitab, dan mengikuti pengajaran Tuhan yang disampaikan-Nya melalui Gereja-Nya, mencintai lebih sungguh, mengampuni dan berdamai dengan kawan, musuh, dan ahli-ahli keluarga dan saudara-mara, lebih sabar, lebih penyayang, lebih dermawan, melakukan kebaikan dan sentiasa menjauhkan apa juga jenis kejahatan dan dosa, lebih setia kepada isteri/suami dan lebih menyayangi anak-anak dan ibubapa, tidak lagi berbohong dan menipu, menjauhkan maksiat dan kecurangan, membuang kebiasaan atau sifat yang memaki-maki, sabar dan tidak pemarah, lemab-lembut, dan sebagainya. Inilah hadiah yang istimewa anda berikan kepada Yesus pada tahun ini. Tapi jangan pula selepas perayaan Krismas, kembali seperti dulu pula. Tabahkan hati dan teruskan kehidupan Kristian yang baik dan sejati yang telah anda mulai. Sesungguhnya, inilah persiapan yang baik untuk menyambut kedatangan Yesus.
Yaa....memang tidak dapat kita nafikan bahawa banyak cabaran dan godaan menjadi orang Kristian yang baik tapi........kuatkan hati. Jangan mengalah kepada keinginan duniawi dan jangan mudah tunduk kepada godaan dan pujukan setan dan Iblis. Jangan tak lawan. Lawan bah! Nanti masuk neraka susah oh! Disana tuu bukan ada air-con! Lagipun...buat apa menjadi orang Kristian kalau tidak mau masuk Surga!
Dan...kalau anda rasa-rasa memang anda telah hidup sebagai orang Kristian yang baik selama ini maka, teruskanlah perjalanan hidup anda sebagai orang Kristian dan selalulah berhati-hati supaya tidak jatuh kedalam dosa. Jangan lalai dan terlalu "relax" sebagai seorang Kristian. Sebab itu, jangan lupa sembayang dan jangan malas-malas pergi ke Gereja; Buatlah apa yang baik, mulia dan benar sebagai orang Kristian.
Jangan lalai, nanti lama-lama hati itu akan tergadai dan lupa Tuhan pula! Sebab itu, teruskan kehidupan Kristian yang baik dan setia; Jauhilah kejahatan dan dosa dan jangan bosan melakukan kebaikan demi keselamatan hidup dan demi kemuliaan Tuhan yang Maha Esa. Inilah hadiah Krismas yang berterusan yang dapat kita berikan kepada Tuhan.
Kata orang, buat apa mandi kalau tak basah. Kalau mandi, jangan alang-alang; mandilah sampai basah dan bersih. Begitu juga didalam hal menjadi orang Kristian. Buat apa menjadi Kristian kalau main-main. Kalau kita main-main, kita hanya menipu diri sendiri dan rugi sendiri. Jestru itu, marilah menjadi orang Kristian yang sejati. Nah! Macam ini, barulah ada erti merayakan Hari Krismas!
HAPPY BIRTHDAY JESUS!
"Selamat Hari Krismas. Maaf zahir dan batin.
Happy Christimas and God bless you."