Wednesday, November 4, 2015

Bertanya...

Tidak salah bertanya kalau tidak tahu jalannya. Maka tanyalah baik-baik supaya mendapat petunjuk yg baik. Kalau tak faham, memohon penerangan kembali  pun tidak salah. Yang penting, mohon dengan hormat. Tapi kadang-kadang didlm hidup ini, kita janganlah terlalu banyak bertanya, cubalah cari jawapannya dulu barulah mendapat keseronokan didlm hal mencari jawapannya. Jgn sikit-sikit Tanya, nanti org fikir kita tak pandai berusaha. Dan ingat-ingatlah juga, jangan sembarangan Tanya. Tanyalah pada orang yang sesuai dan kena pada masa dan tempatnya.

Pantang yg penting kita ingat apabila bertanya ialah: 1. Tanya dgn sopan dan hormat; 2. Jgn bertanya dengan muka yg asam; 3.Senyum dulu sebelum bertanya; 4.Samada jawapan itu baik atau tidak, jgn marah; 5. Jgn lupa mengucapkan "Terima Kasih" apabila menerima jawapan; 6.Jgn memaksa org menjawap. Kalau dia diam & tak menjawap, pergi saja dengan senyuman; 7.Jgn balik-balik bertanya kpd org yg sama. Nanti di bosan.

Apa pun, kalau benar-benar ada keperluan JANGANLAH MALU BERTANYA NANTI SESAT JALAN DAN MENJADI BODOH! Bertanya tidak salah yg penting jujur bertanya dan dgn hormat bertanya.