Friday, August 15, 2008

$$$ Wang alias Duit $$$

Siapa yang tak suka padanya? Saya pasti semua orang sukakan wang atau duit! Itulah sebabnya, banyak orang sibuk sekali mencari atau mendapatkan wang dengan berkerja keras. Kerana dirasakan lebih banyak duit lebih baik supaya orang kaya atau jutawan. Sebenarnya, Tidak salah mencari wang lebih banyak asalkan cara yang digunakan untuk mendapatkannya adalah cara yang beretika, baik, bersih, dan halal atau tidak bertentangan dengan pengajaran agama yang dianuti.

Tidak dapat dinafikan bahawa ada orang yang terlalu tergila-gilakan wang sehingga sanggup membuat apa saja termasuklah cara dan teknik yang jahat, dan kotor seperti menerima rasuah, pelacuran, mengelapkan wang syarikat atau kerajaan, menipu dan menjual barang-barang yang merbahaya dan terlarang seperti dadah demi mendapatkan wang yang mudah dan banyak. Malah ada juga orang menggunakan keganasan dan kekejaman seperti membunuh, mengugut, kerana mahu mendapatkannya secara cepat dan mudah. Semuanya ini dilakukan gara-gara mahu cepat kaya!

Sesungguhnya, cara-cara seperti yang disebutkan tadi adalah salah dan dosa. Sebab itu, kita jauhilah dan tinggalkanlah cara yang berkenaan. Kerana wang yang kita dapat haruslah daripada sumber yang bersih, baik, suci dan halal. Dengan ini wang yang ada ditangan kita adalah bersih dan mendatangkan berkat daripada Tuhan. Jadi, jelaslah kepada kita bahawa wang boleh membawa berkat atau kebaikan didalam kehidupan kita. Tetapi ia juga boleh mendatangkan keburukan malah dosa jika ianya berasal dari sumber yang jahat, kotor dan haram. Selain daripada itu, kita juga mestilah berhati-hati didalam hal menggunakan wang.

Sesungguhnya, tujuan utama wang adalah untuk melakukan kebaikan dan kebajikan bukan saja kepada diri sendiri tetapi juga kepada ahli-ahli keluarga, saudara-mara, dan juga kepada orang lain terutama sekali kepada orang yang memerlukan. Hulurkanlah bantuan kepada orang-orang yang miskin dan susah. Jangan sekali-kali bersikap kedekut dan tamak didalam hal duit. Tidak ada gunanya kita kaya tetapi tidak menggunakan kekayaan kita untuk mendatangkan berkat daripada Tuhan.

Sesungguhnya, wang pada sendirinya adalah baik. Meskipun ada orang yang menyatakan bahawa wang adalah punca atau sumber segala kejahatan. Tetapi pendapat ini adalah salah dan tidak betul. Kerana pada dasarnya wang adalah baik. Tetapi jika disalahgunakan ianya boleh mengakibatkan masalah, kejahatan dan keganasan. Jadi, kebaikan atau keburukan wang adalah bergantung sepenuhnya kepada cara seseorang menggunakannya! Jadi, yang membuatnya jahat ialah penggunanya atau pemiliknya yang tidak bermoral dan tidak bertanggungjawap. Jestru itu, marilah kita sama-sama mencari wang dengan cara yang baik dan menggunakannya dengan baik dengan melakukan kebaikan dan kebajikan kepada sesama manusia. Jangan sekali-kali kita menggunkannya untuk kejahatan. Amin.

Thursday, August 14, 2008

Perintah Tuhan yang terpenting sekaliPernahkah anda bertanya apakah Pengajaran atau Perintah Tuhan yang terpenting sekali? Dulu saya sering juga memikirkan hal ini dan tercari-cari jawapannya. Puas juga saya memeras otak untuk mendapatkan jawapan yang memuaskan. Tetapi, tidak dapat sehinggalah saya berjaya memiliki sebuah Alkitab yang lengkap. Jawapannya terdapat didalam Injil Markus yang berbunyi: " Kasihilah Tuhan, Allahmu dengan segenap hatimu, dan dengan segenap jiwamu, dan dengan segenap akal budimu dan dengan segenap kekuatanmu" (Mrk.12:30-31; Mat.22:34-38;Luk.10:10:25-28).
Saya fikir tidak adalah lagi Perintah yang lebih penting daripada ini. Inilah perintah yang harus kita usahakan didalam kehidupan agar dapat melakukannya didalam kehidupan kita setiap hari dan sepanjang kehidupan kita didunia ini. Kerana selaku manusia, tugas atau tanggungjawap kita yang terpenting sekali didalam hidup ini ialah mencintai Tuhan sepanjang hidup kita, kerana Dialah Pencipta kita.
Cinta kita kepada Tuhan mestilah mantap dan sepenuh hati. Kita haruslah sungguh-sungguh dan serious didalam perkara ini kecuali kalau kita tak kisah masuk neraka disuatu hari nanti. Tetapi, sebagai orang yang mahukan kebahagian sejati dan keselamatan serta merindukan kehidupan di Surga, kita tidak boleh bersikap separuh hati didalam hal mencintai Tuhan. Kita mesti mencintaiNya sepenuh hati dan sepanjang kehidupan kita didunia ini agar peluang kita untuk menikmati kehidupan disamping denganNya dimasa akan datang lebih cerah. Jestu itu, marilah kita mencintai Tuhan melalui fikiran, perkataan dan perbuatan sepanjangan hayat kita didunia ini. Disamping itu, jangan kita lupa menjauhi apa juga jenis kejahatan dan kekejian yang boleh membawa dosa. Kerana upah dosa ialah maut iaitu kesengsaraan ke dalam api neraka. Jestru itu, marilah melakukan apa yang diberkati dan diredai oleh Tuhan demi cinta kita yang sejati kepadaNya; dan demi mendapat kebahagian dan keselamatan kita diakhir zaman nanti. Semoga kepenuhan dan kejujuran kita mencintai Tuhan, diberkatiNya dengan kehidupan abadi bersama-sama denganNya didalam Surga.Amin.