Saturday, September 13, 2008

Pedoman membaca Alkitab


Alkitab adalah Firman Tuhan. Sebab itu, sangat penting sekali kita selaku orang yang beriman kepada Tuhan membacanya. Kerana kalau kita tidak membacanya maka, kita akan lupa pengajaran Tuhan yang terdapat didalam Alkitab. Jestru itu, adalah sangat baik jika kita membacanya setiap hari dan secara tetap. Berikut adalah beberapa panduan asas apabila membaca Alkitab:

01. Dapatkan senaskah Alkitab. Kerana kalau kita pinjam milik orang, ini mungkin akan menyebabkan aksi membaca Alkitab akan tergendala. Kerana pemiliknya juga mahu membacanya. Jadi dapatkan sebuah buku Alkitab sendiri;

02. Tetapkan masa yang sesuai untuk membacanya. Kalau jam 7.00 malam atau awal pagi misalnya jam 5.30 pagi sesuai sekali bagi anda untuk membaca Alkitab maka, jadikanlah masa ini sebagai masa yang tetap untuk anda membaca Alkitab.

03.Berdoalah sebelum membaca Alkitab. Mohonlah kekuatan batin dan fisikal daripada Tuhan agar anda dapat membaca Alkitab tanpa apa-apa gangguan;

04.Buka dan bacalah Alkitab.Jangan buka saja tetapi tidak membaca;

05. Hayati dan renunglah apa yang anda baca dari Alkitab.;

06. Buatlah resolusi atau satu plan tindakan bagaimana anda dapat melakukan didalam hidup anda sesuai dengan apa yang anda baca daripada Alkitab. Misalnya bacaan itu berkenaan dengan hal mengampuni. Fikirlah siapa yang telah menyakiti hatimu namun belum anda ampuni meskipun dia telah meminta pengampunan daripadamu. Maafkanlah orang berkenaan. Atau anda telah bersalah tetapi belum lagi meminta maafkan kepada orang yang anda sakiti. Pergilah kepadanya dan nyatakanlah penyesalanmu dan mohonlah kemaafan daripadanya;

07. Doa penutup:Sebelum menamatkan aktiviti rohani anda iaitu membaca, dan merenung Alkitab, akhirilah aktiviti ini dengan berterima kasih kepada Tuhan kerana FirmanNya yang anda terima dam mohonlah bantuan dan rahmat daripada Tuhan agar anda dapat melakukan apa yang diajar oleh Alkitab didalam kehidupanmu setiap hari.


Saudara dan saudari, berapa banyak kita baca setiap hari tidaklah begitu penting. Kerana yang penting ialah kita meluangkan sedikit masa untuk membaca Alkitab setiap hari. Janganlah terburu-buru didalam hal untuk membaca Alkitab sampai habis. Buatlah secara-cara beransur-ansur atau pelahan-lahan tetapi tetap membacanya setiap hari. Walau bagaiman pun jika anda dapat meluangkan masa yang lebih untuk membaca Alkitab terutama sekali pada hujung minggu(Sabtu dan Ahad) maka, lakukanlah. Lebih banyak masa maka, lebih banyaklah yang dibaca dan dengan itu misi anda untuk membaca Alkitab sampai habis akan tercapai dengan lebih cepat.


Harus diperingatkan, agara anda jangan putus asa sekiranya anda merasa malas, atau puas atau bosan apabila membaca Alkitab. Apa juga bentuk godaan atau halangan yang anda hadapi didalam misi membaca Alkitab, anggaplah semunya itu sebagai godaan dari setan dan iblis. Berdoalah kepada Tuhan dan pohonlah bantuan daripadaNya dan kuatkanlah semangatmu dan teruskanlah perjuangan mu sehingga BASAH! YA! Sehingga BASAH!(Bacalah Alkitab SAmpai Habis).Amin.

Tuesday, September 9, 2008

BASAH!


Pernahkah anda BASAH akibat terkena hujan? Saya pasti banyak diantara kita sudah mengalaminya. Basah kerana gara-gara tidak ada payung semasa hujan lebat. Tetapi didalam renungan hari ini, ini tidak ada kaitan dengan hujan. Apa yang dimaksudkan dengan slogan BASAH ialah "Bacalah Alkitab SAmpai Habis!" Ini adalah satu cabaran dan seruhan.


Setiap orang yang menganuti sesuatu agama mempunyai Kitab Suci. Bagi orang Kristian, Kitab Sucinya ialah Alkitab. Apakah anda sudah memiliki senaskah Alkitab? Kalau belum, sila dapatkan senaskah. Kumpul-kumpullah duit dan dapatkan satu naskah supaya anda berpeluang untuk membaca dan merenungnya dan seterusnya melakukan didalam kehidupan anda sesuai dengan apa yang diajar oleh Tuhan yang terdapat didalam Alkitab. Dan seterusnya sambutlah cabaran BASAH!


Kalau anda dah ada Alkitab. Pernahkah anda mengalami BASAH? Maksudnya membaca Alkitab sampai habis. Kalau belum, cuba mulakan aksi membaca Alkitab secara konsisten atau secara tetap tanpa gagal. Ini bererti membaca Alkitab setiap hari sehinggalah habis membaca keseluruhannya.


Banyak orang berfikir bahawa Alkitab itu terlalu tebal dan susah untuk dibaca sampai habis. Sebab itu mereka tawar hati atau putus asa untuk membacanya. Janganlah bersikap begini. Kerana perjalanan seribu kilometer bermula dengan satu langkah. Demikian juga dengan membaca Alkitab. Misi untuk membacanya sampai habis bermula dengan membaca mukasurat yang pertama atau bab yang pertama. Sebab itu mulakanlah projek anda: Membaca Alkitab sampai habis. Ini mungkin memerlukan masa yang agak panjang. Mungkin satu atau dua tahun baru siap. Tetapi jangan putus asa. Mulakan dan teruskan...Kalau ada tetap membaca dan membaca lebih banyak mungkin didalam masa antara tiga sehingga enam bulan dah siap membacanya!


Membaca Alkitab sampai habis bukanlah suatu perkara yang mustahil. Ini ada didalam genggaman kita. Apa yang penting ialah memulakannya. Sebab itu, jika anda berwawasan untuk membaca Alkitab sampai habis, mulakanlah pembacaan anda pada hari ini. Jangan tangguh-tangguhkan keinginan anda.


Tidak perlu membaca terlalu banyak setiap hari. Saya cadangkan anda membaca diantara satu sehingga lima bab sehari sahaja. Walau bagaimana pun anda boleh membaca lebih daripada itu sesuai dengan masa yang anda ada. Mungkin pada hari-hari biasa(Isnin -Jumaat) baca sekurang-kurangnya satu bab tetapi pada hujung minggu(Sabtu-Ahad) baca lebih sedikit kerana ada banyak masa. Cuti kerja bah! Jadi bacalah banyak sikit.


Sebenarnya, berapa bab anda baca setiap hari tidaklah begitu penting. Apa yang penting ialah dispilin dan kegigihan untuk membaca Alkitab setiap hari. Ini yang penting iaitu semangat untuk membacanya setiap hari tanpa gagal. Jestu itu, bacalah Alkitan setiap hari sehinggalah anda mengalami BASAH! Selamat membaca Alkitab, Firman Tuhan. Amin.