Sunday, December 12, 2010

Jangan mulakan...

Jangan mulakan tabiat yang mungkin dianggap oleh orang lain sebagai sesuatu yang baik dan boleh membuat anda merasa "dewasa" dan "bebas". Tapi sebanarnya tabiat ini tidak ada apa-apa kebaikannya dan tidak ada gunanya. Meskipun org mempertahankannya sebagai sesuatu yang berguna untuk kasi panas-panas badan bila kesejukan. Atau sekurang-kurangnya untuk menhalau nyamuk-nyamuk. Memang ada juga logik alasan ini bagi mempertahankan tabiat "main asap-asap" ini. Walau bagaimana pun jika kita berpandangan jauh, merokok sebenarnya  hanya merosakkan kesihatan badan dijangka-masa yang panjang. Mungkin didalam lingkungan 10 tahun belum lagi terasa apa-apa. Tapi tungguhlah "hasilnya" apabila dah tua. Pasti perbagai masalah kesihatan akan timbul seperti tekanan darah tinggi, jantung rosak, kesesakan bernafas dan lain-lain lagi jenis penyakit yang ada kalitan dengan aksi merokok....Jestru itu, adalah baik dan bijak untuk tidak memulakan tabiat yang tak berfaedah ini. Jangan mulakan.....dan....kalau dah melakukannya, berhentilah demi kesihatan badan yang baik dan supaya wang  yang digunakankan untuk membeli rokok dapat digunakan untuk membeli barang-barang yang lebih berguna seperti beras, sayur, daging, dan sebagainya.

Berhentilah merokok sebelum terlambat. Jangan mudah berputus ada. Jika anda mahu berhenti merokok, kuatkanlah hati dan semangat. Janga mudah mengalah kepada keinginan yang buruk dan merbahaya. Firiklah secar mendalam dan ambillah langkap untuk berhenti merokok agara hidup anda lebih aman, bahagia dan bebas dari rokok. Pilihlah cara hidup yang lebih baik. Yang pasti ialah merokok adalah tidak baik,  bukan saja kepada diri sendiri tetapi juga kepada sesama manusia. Sebab itu itu, pilihlah cara hidup yang lebih baik.

Sesungguhnya, Hidup tanpa rokok lebih baik daripada hidup dengan rokok. Jadi, pilih cara hidup yang baik dan sihat. Jangan merokok! Berhentilah merokok!