Thursday, March 4, 2010

I Love U

Ada orang yang dah lama berkahwin mengeluh dan berkata, " Kenapa tu ahh, susah betul mau cakap I LOVE U kalau sudah kahwin dan ada rayat(anak). Dulu sebelum kahwin, balik-balik cakap I LOVE U dan balik-balik juga kena cakap DARLING, I LOVE YOU. Rasa seronok dan siok pula tuu MASA tuu. Tapi kini setelah berkahwin, jarang sudah dengar ini perkataan keluar dari "Kekasih pujaan hatiku." Ada-ada pun, biasanya pada hari "Birthday" saya. Dan caranya diucapkan pun tidak bikin "kembang telinga" dan tidak menceriakan hati. Kenapa tuu ahh? Oh! Betapaku merindukan masa-masa yang lalu! Mungkin lebih baik kami tidak kahwin dulu supaya kami sentiasa ROMANTIK kerana asyik berkuntik-kuntik. Kini....sentiasa kena kritik saja. Kadang-kadang kena kick juga. Punyalah sakit!

Pernah saya cakap dia diawal pagi,"Darling, good morning, I love you..." Seperti mata pengganas dia memandang saya dan berkata,"Kau gilakah?" Punyalah... kecewa dan hancur hati saya. Rasa-rasa macam saya mau mati saja....Tapi terfikir pula anak-anak, jadi saya berfikir hidup ini harus diteruskan meskipun tidak ada lagi ke-romantik-kan lagi. " Kata orang yang penting Mencintai bukan dicintai. Tapi BEST lah bah kan! Jadi, meskipun tak cantik lagi pun tetapi kena sayang-sayang dah....Ini barulah dinamakan cinta sepanjang zaman!

Patutlah orang tua-tua cakap," Cinta yang suci dan agung adalah cinta tanpa syarat dan batas!" Inilah cinta yang perlu kita terus perjuangkan tanpa lelah dan tanpa bosan. Bah! Walau apa pun, kita semua harus belajar dan terus mencuba agar cintakasih kepada sesama insan terus berjalan tanpa henti. Dan ini termasuklah didalam hal mencintai Tuhan Yang Maha Esa. Jadi, marilah kita belajar lagi berkata I LOVE U tanpa ragu-ragu dan dengan diiringi senyuman yang manis supaya cinta itu lebih bermakna. Betul tak? He he he..

Wednesday, March 3, 2010

Bah! Janganlah....

Kalau orang bilang  tak suka. Bah! Janganlah paksa. Kalau paksa juga nanti bergaduh pula.

Kalau orang tak mau minum. Bah! Jangalahlah paksa nanti kalau dia mabuk, kau kena pukul baru tau!

Kalau orang tak sayang. Bah! Janganlah paksa-paksa. Kerana Cinta tidak boleh dipaksa bah! Kalau dipaksa juga, tidak ada kebahagiaan bah tuu. Dan akhir-akhirnya berpisah @ bercerai juga. Rugi saja keluar belanja! Semuanya hangus! Jadi, pendek kata kita tidak boleh main paksa-paksa. Maka dengan itu, Hormatilah hak dan kebebasan serta kemahuan orang lain. Lagi pun, kita sendiri pun tidak suka kena paksa-paksa. Jadi, janganlah bah paksa-paksa orang pula. Kalau dia OK, kita pun OK lah. Tapi kalau dia tak OK, kita jangan pula OK nanti kena KO baru tau! He he he...