Tuesday, January 5, 2010

Pedoman Kewangan

Kalau dapat gaji bulanan, apakah yang anda buat dengan wang berkenaan? Terus enjoy kah? Belanja-belanja kawan "Aramai Tii" kah? Atau anda sudah ada cara tersendiri bagaimana mengurus wang berkenaan? Kalau tidak ada berikut adalah pedoman am bagaimana anda mengurus Wang Masuk(gaji) anda dengan baik. Pedoman ini adalah berdasarkan kepada beberapa buku yang saya pernah baca.

1) Simpan 20% daripada gaji anda.Contohnya, jika gaji anda adalah RM800/= Ini bererti anda simpan RM160.Ini boleh disimpan di Bank atau dilaburkan dengan membeli saham misalnya saham ASB.
2) Ambil 10% untuk "enjoy" sendiri. Misalnya menggunakan wang ini memakan makanan yang paling anda suka.
3) 70% daripada gaji anda pula digunakan untuk membeli keperluan asas seperti barang-barang makanan. Misalnya beras, minyak, gas, gula dan lain-lain lagi keperluan dapur. Dan wang ini juga digunakan untuk  membuat pembayaran-pembayaran yang penting misalnya bil letrik, bil air, pinjaman atau loan dan sebagainya.

Ingatlah, bahawa sangat penting kita ada perancangan didalam hal menggunakan wang(gaji). Kita mesti pastikan bahawa kita berbelanja sesuai dengan pendapatan kita. Janganlah berbelanja lebih daripada pendapatan bulanan kita. Kerana ini akan menyebabkan masalah kewangan didalam hidup kita.

Berbelanja melebihi daripada gaji menyebabkan kita terpaksa berhutang kerana mahu menampung keperluan kewangan kita. Tetapi ini bukanlah cara yang baik  disudut kewangan. Kerana kalau kita biasa berhutang maka kita sentiasa akan dibebani dengan hutang dan ini menyebabkan hidup kita  tidak aman dan bahagia. Sebab itu elakkan berhutang dengan berbelanja sesuai dengan pendapatan kita. Jadi, dengan cara ini kita bebas daripada hutang dan ini menyebabkan kita dapat hidup dengan  tenang dan bahagia. Maklumlah tidak ada hutang!

Kalau ada perbelanjaan kita yang merugikan dan menyebabkan masalah kepada kewangan kita, hentikanlah atau buangkah perkara berkenaan. Misalnya merokok. Berhentilah merokok supaya wang untuk membeli rokok boleh digunakan untuk keperluan yang lebih penting dan baik. Disamping itu, jangan gila membeli loteri atau bermain judi. Buanglah tabiat-tabiat yang buruk dan merugikan diri sendiri.Kerana kecenderungan kepada perkara-perkara ini boleh membawa kepada masalah kewangan didalam hidup kita. Dan dalam jangka masa yang panjang, sangat merugikan kepada diri sendiri. Sebab itu, hentikan penggunaan wang kepada perkara-perkara yang kurang berfaedah dan tidak menguntungkan.

Pendek kata, pakailah wang pendapatan/gaji dengan bijak. Aturlah perbelanjaan  dengan baik Dahulukan perkara-perkara yang penting sekali dan utamakan perkara-perkara yang terutama dulu. Dan elakkan berhutang! Kalau perkara-perkara ini dapat kita lakukan maka kita dapat hidup tanpa masalah kewangan dan ini sudah tentu membawa ketenangan, dan kebahagian didalam hidup kita. Meskipun kita tidak kaya tetapi yang penting kita tidak berhutang dan tidak miskin papa kedana!

Monday, January 4, 2010

Tahun Baru dan berazam baru lagi.

Kita sudah masuk hari yang ke-empat didalam Tahun baru, apakah azam baru yang dibuat pada hari pertama Tahun baru masih segar didalam fikiran? Atau dah pun lupa. Biasanya diawal tahun baru kita beria-ia dan berkobar-kobar untuk membuat suatu yang baru sempena dengan tahun baru. Antara azam yang biasa dibuat adalah seperti berikut:Berhenti merokok, Berhenti meminum minuman yang memabukkan, luangkan masa yang lebih bersama dengan anak-anak dan keluarga, tidak boros berbelanja, membayar hutang, belajar lebih sungguh-sungguh, meningkatkan keuntungan bisnis, berkerja lebih keras, lebih sabar, lebih mencintai, mengurangkan berat badan, menjadi orang yang beriman  yang lebih baik dan sebagainya.

Membuat resulasi atau membuat suatu target untuk dicapai adalah satu perkara yang baik. Tapi sasaran yang perlu dicapai haruslah disertai dengan ketabahan untuk mencapainya. Sebarang kelalaian dan ketindak-sungguhan akan mengakibatkan sasaran berkenaan tidak tercapai atau lambat sekali untuk dicapai. Sebab itu, kalau sasaran sudah ditentukan maka berjuanglah sungguh-sungguh untuk mencapai sasaran berkenaan. Jangan mudah berputus asa erutama sekali apabila mengalami  rintangan dan kegagalan. Cuba lagi dan teruslah mencuba sehingga berjaya.

Jadikan kegagalan sebagai penyuntik semangat untuk berjuang lebih gigih untuk mencapai sasaran yang ingin dicapai. Pendek kata, jangan mudah mengangkat bendera putih. Cuba lagi dan teruslah mencuba sehingga mencapai kejayaan. Kerana azam mesti diusuhakan agara ianya tercapai. Jangan hangat-hangat tahi ayam. Tetapi seperti kata orang alang-alang memegang bara biar sampai menjadi arang! Jestru itu, marilah kita perjuangkan sungguh-sungguh AZAM BARU yang kita buat pada Tahun Baru. Semoga berjaya!