Saturday, May 2, 2015

GST BAH!

Kerajaan bilang GST bererti "Goods and Service Tax". Kita kena bayar cukai hampir apa saja barangan kita beli sebanyak 6%. Jadi kalau harga barang tuu R10.00 maka kena bayar  GST RM0.60. Maka jumlah yang harus dibayar termasuk GST ialah RM10.60 sahaja. Walaupun kita mungkin tak suka dengan GST tapi bila dibandingkan dengan negara-negara yang lain seperi Canada dimana GSTnya 20% dan Singapura 8% maka kita merasa taklah keberatan sangat. Sebenarnya lebih daripada seratus buah negara diseluruh dunia ada GST masing-masing dan dah lama GST dilaksanakan di negara-negara berkenaan. Kita nii baru aje mula.....Jadi tak hairanlah kalau ada sifat "marah-marah" dan merungut. Tapi lama-lama terbiasa juga bah tuu dan perasaan melawan GST akan pelahan-lahan akan turun juga bah tuu.

Apa pun yang baik mengenai GST ialah semua orang kena bayar GST. Sistem cukai dulu tuu banyak orang yang terlepas atau tidak membayar cukai atau pandai mengelak membayar cukai. Kini dengan system baru ini(GST) semua orang terkenalah. Kini setiap kali membeli sesuatu mesti  terkena GST. Tapi ada juga barang-barang dikecualikan dari  GST seperti beras, minyak masak, dan gula dan sebagainya. Adil juga macam nii...kan?

Sekarang yang orang kaya, sederhana atau miskin semua pun kena bayar GST. Memanglah bah.....GST ini agak membebankan dan menyakiti hati  banyak orang terutama sekali yang berpendapatan rendah tapi GST ini membuat kita berhati-hati dan berjimat-jimat bila membeli sesuatu. Kini kita belajar membeli barang atau benda yang asas, penting dan yang diperlukan saja dan tak ada GST seperti beras dan minyak masak. Jadi, kalau tak mahu bayar GST maka, belilah barang-barang yang dikecualikan daripada GST. Pembeli yang bijak......memilih barangan yang NO GST. Atau kalau tidak mahu membayar banyak GST maka kurangkanlah membeli barang-barang yang ada GST. Jadi dengan ini kita menjadi pembeli yang pandai dan bijak berbelanja.

Kerajaan memang suka dengan system baru ini. Itulah sebab GST itu boleh juga sefahami sebagai singkatan untuk Government Suka Tax rakyat. Tapi kita juga akan menikmati hasil GST. Kerana mengikut cakap Kerajaan wang GST ini akan digunakan untuk kebajikan dan kebaikan rakyat juga. Kerana hasil GST ini akan digunakan untuk membina kemudahan dan  membuat pembangunan untuk rakyat. Ini  cakap Perintahlah! Samada terlaksana atau tidak, sama-sama kita lihat nanti.

Jadi, bila dilihat secara mendalam GST ini membawa kebaikan kepada Kerajaan dan juga kepada rakyat juga. Jadi macam "Win-win situation".(Keadaan menang-menang). Dua-dua untung kan?

Bagi orang yang  nakal GST ini bererti  GATAL, SUNDAL DAN TEMBERANG(PEMBOHONG). Jadi, kita hati-hatilah supaya tidak menjadi orang yang gatal, sundal dan temberang. Dan seandaikan kita dah menjadi salah seorang daripadanya maka, mungkin dah sampai masa kita ubah arah hidup kita dan bertobat dan mengamalkan GST KONSEP BARU dengan menjadi orang yang GEMBIRA SEMBAH TUHAN. Semoga kita menjadi orang yang baik-baik dan rajin menyembah Tuhan. Hehehe.......Puji Tuhan. Amin.