Wednesday, October 1, 2008

Hal Minum


Semua orang minum dan pandai minum. Kerana perkara ini bukanlah perkara yang susah sangat untuk dibelajari. Budak-budak kecil pun dah pandai. Malah pandai membuat minuman sendiri! Minuma apa? Sudah tentu susu yang menjadi kegemaran mereka nombor satu!
Dikalangan golongan remaja pula “soft drinks” atau minuman ringan adalah favorite mereka seperti Coca-cola, Oren, Sprite dan sebagainya; Orang-orang dewasa dan tua pula hebat-hebat! Maca-macam mereka minum! Yang kasih pening kepala atau minuman yang beralkohol yang boleh memabukkan pun mereka minum. Tapi orang-orang muda tak ketinggalan, ada juga diantara mereka berani meminum minuman ini. Mau tunjuk jaguhkah? Anak jantan gitulah!
Persoalan kita ialah: “Bolehkah meminum minuman keras?” Secara perbadi, jawapan saya ialah “Tidak dan Boleh.” Walau bagaimanpun ini mengikut keadaan, masa dan agama: 1) Tidak boleh: Sebagai contoh, misalnya didalam keadaan sakit, janganlah minum minuman keras, nanti bertambah sakit pula; Dimasa kerja, janganlah minum, nanti kerja tak siap; Atau ketika memandu kenderaan, tidak bolehlah minum, nanti dapat kemalangan; Dan dari sudut agama, Janganlah minum jika agama yang anda dianuti itu melarang minum minuman keras. Ikuti pengajaran agama anda dengan setia. Kalau tak ikut buat apa menjadi anggota agama berkenaan! Kalau mahu minum juga, mungkin baik difikir-fkirkan untuk memilih agama yang lain dimana perkara ini dibenarkan secara sederhana dan tidak dilarang sepenuhnya
2) Boleh minum: Misalanya didalam majlis-majlis Perkahwinan atau Keramaian. Tetapi secara sederhana dan tidak keterlaluan supaya kemabukan akibat minuman keras dapat dielakan. Memang tidak dapat dinafikan bahawa meminum minuman keras secara berlebihan adalah tidak baik. Kerana ini boleh mengakibatkan berbagai keburukan, penyakit dan masalah. Walau bagaimanpun, meminumnya secara sederhana memang ada kebaikannya tersendiri seperti ia boleh memanaskan badan yang sejuk dan memeriahkan susanan serta merancakkan perbualan.
Peringatan bagi mereka yang pandai minum: Janganlah terlalu meminum minuman keras, kurangkanlah pengambilan minuman ini dan banyakkan meminum air biasa yang tidak berbisa! Tapi, jangan juga terlampau meminum air, nanti perut boleh jadi kembung macam perut ikan buntal!
Kepada yang pandai minum sikit-sikit: Bagus! Kerana anda pandai mengawal diri dan ada displin didalam hal ini. Tapi, jangan naikkan “pangkat” kepada “tahi minum. Nanti cepat mangkat(mati)!
Kepada yang belum pandai: Boleh cuba kerana tidak salah minum sikit-sikit saja. Tapi kalau tak pandai jaga diri, bagus tak mencubanya!
Kepada yang tidak meminum: Syabas! Tapi, jangan mengumpat dan memandang rendah orang yang pandai minum. Kalau kamu fikir , kamu itu alim, janganlah bersifat “zalim” kepada mereka yang pandai minum.
Oppsss….satu lagi. Ini untuk semua kita, janganlah kita terlalu meminum minuman yang manis-manis, nanti manis-manis itu kaki, kena potong pula gara-gara kena penyakit kencing manis. Dan pasal racun? Jangan sekali-kali disentuh barang ini, nanti bersentuhan itu mata dan kaki-MATI! Jadi, sebagai kesimpulan, apa juga kita minum, Berdisplinlah! JANGAN terlampau didalam hal meminum. Apa saja kita minum, PANDAI-PANDAILAH jaga diri dan kesihatan badan masing-masing. Nanti sakit-sakit, sendiri juga yang menderita dan menyusahkan orang pula tuu! Jestru itu, berhati-hatilah didalam hal minuman.