Friday, June 26, 2009

Berfikir sebelum bertindak

Hidup ini memang tidak selalunya indah dan senang. Adakalanya kita mengalami atau menghadapi kesusahan. Yaa.....hidup ini tidak pernah bebas daripada masalah dan kesusahan. Namun ini bukan bererti hidup ini adalah suatu yang menyusahkan, membosankan dan menyedihkan. Sebenarnya jika kita hayati, kehidupan ini bukanlah dipenuhi dengan kesusahan dan masalah setiap hari. Tetapi sebahagian besar daripada kehidupan kita adalah mengembirakan, membahagiakan dan "siok bah!"
Memang tidak kita nafikan bahawa kita selalu cenderung berkata "Hidup ini susah!" Tetapi bila diselediki sepenuhnya kita bukannya ada masalah yang besar-besar setiap hari. Masalah yang kita hadapi setiap hari biasanya "kecil-kecil" dan biasa-biasa saja bah! Dan kalau ada atau mendapat masalah yang besar-besar, ini biasanya datang sekali-kala saja dan ini pun kita sendiri yang menyebabkannya terjadi. Dan kadang-kadang orang lain yang menyebabkan dan kita pun turut menjadi susah. Tapi, pada amnya hidup kita adalah aman dan senang. Tiada masalah besar.
Masalah besar biasanya terjadi disebabkan oleh kita sikap kita yang terburu-buru untuk melakukan sesuatu yang penting dan ditambah dengan kelalaian kita sendiri serta tidak meluangkan masa yang banyak untuk berfikir sepenuh-penuhnya sebelum bertindak menyebabkan kita mengalami masalah. Pendek kata, masalah yang datang didalam hidup kita sebenarnya boleh dielakkan jika kita berhati-hati sebelum melakukan sesuatu kerja atau perkara.
Jadi, kalau kita mahu mengurungkan atau mengelak masalah didalam hidup apa yang perlu kita lakukan ialah mengubah sikap kita. Jestru itu sebelum melakukan sesutu perkara atau kerja dimana berfikirlah masak-masak. Buatlah pertimbangan sedalam-dalamnya sebelum bertindak untuk melakukan sesuatu. Dengan ini masalah dapat kita kurangkan atau elakkan sepenuhnya. Amin.

Sunday, June 21, 2009

Menyembunyikan....

Didalam Alkitab terdapat Firman Tuhan yang berbunyi: "Lebih baiklah orang yang menyembunyikan kebodohannya daripada yang menyembunyikan kebijaksanaannya"(Sirakh 41:15). Firman Tuhan ini membawa kita untuk merenung dan bertanya kepada diri kita sendiri, "Apakah kebiasaan kita? Menunjukkan kebodohan kita atau kebijaksanaan kita?
Memang tidak baik dan tidak bijak kalau kita menunjukkan kebodohan atau kelemahan kita dihadapan orang. Sebab itu, adalah lebih baik kebodohan atau kelemahan kita itu disimpan didalam hati saja. Kita saja yang tahu. Janganlah diheboh-hebohkan kelemahan diri sendiri nanti sendiri juga yang malu besar! Misalnya kita tidak tahu memandu kereta, janganlah berlagak pula seperti orang yang pandai memandu. Kalau ada orang yang bertanya, akui saja kelemahan sendiri. Janganlah malu-malu mengaku kelemahan diri sendiri. Biasanya kalau kita mengaku kelemahan kita, orang akan lebih bersimpati dan sedia memberi bantuan kepada kita sekiranya kita meminta pertolongan daripada mereka. Pendek kata, kita mestilah bersikap iklas dan jujur didalam hal yang melibatan kelemahan diri kita. Janganlah berlagak pandai kalau tak pandai. Nanti kedapatan sendiri juga yang malu!
Dan kalau kita ada kebijaksanaan, jangan pula terlalu menunjuk-nunjuk dan meminta puji atau bersifat "masuk bakul angkat sendiri." Kerana sikap seperti ini tidak disenangi dan tidak disukai oleh orang. Malah boleh menimbulkan kebencian. Sebab itu, kalau kita ada kebijaksanaan janganlah minta puji dan bersikap tinggi hidung. Disamping itu janganlah bersifat kedekut dimana kita tidak memberi kebijaksanaan kita kepada orang lain. Bahagikanlah atau sharingkanlah apa juga kebijaksanaan yang ada pada diri kita kepada orang lain. Pendek kata, jangan simpan kebijaksanaan itu untuk diri sendiri sahaja tetapi bahagiakan juga kepada orang lain terutama sekali kepada golongan yang memerlukannya.
Jestu itu, marilah kita "menyembunyikan "kebodohan" kita dan mengsharingkan atau membahagiakan "kebijaksanaan kita kepada sesama tanpa mengharapkan apa-apa balasan dan pujian. Amin.