Tuesday, October 9, 2007

Pedoman memilih pasangan hidup(suami/isteri)


Thursday, September 20, 2007

Jatuh cinta adalah satu pengalaman yang paling manis sekali. Perasaan sungguh-sungguh mengasyikan dan boleh menyebabkan seseorang melakukan apa saja demi mendapatkan orang yang dikasihinya. Namun didalam hal memilih pasangan hiudp untuk dijadikan isteri atau suami, kita mestilah jangan terlalu mengikut perasaan sehingga terburu-buru untuk mendirikan rumahtangga. Sebab itu kita mestilah bersikap rasional didalam hal ini. Kita mesti membuat pernilaian dan berfikir semasak-masaknya sebelum membuat keputusan untuk berkahwin. Jadi sebagai panduan am didalam hal ini, berikut adalah beberapa cadangan atau perkara yang perlu diambil-kira sebelum berkahwin. Bakal isteri atau suami anda sebaiknya memiliki ciri-ciri berikut:
1.Percaya kepada Tuhan: Dia bukan sekadar mempercayai Tuhan dimulut sahaja tetapi taat dan aktif didalam menghidupi ajaran-ajaran agama yang dia anuti. Dan ia rajin berdoa dan sentiasa menjauhkan apa juga jenis kejahatan, keganasan dan kejahilan.
2.Mempunyai pekerjaan: Apa jenis kerja tidak menjadi persoalan asalkan kerjanya halal atau baik. Kerana kalau ia tidak mempunyai pekerjaan ini besar kemungkinan ia adalah seorang pemalas.
3.Mencintai mu seperti seadanya: cinta yang suci dan iklas adalah orang yang dapat mencintai dirimu seperti seadanya. Ini bererti cintanya kepadamu bukan bergantung kepada seseutu yang anda miliki seperti kecantikan, kedudukan, kekayaan dan sebagainya. Ia mencintaimu tanpa apa-apa syarat dan inilah cintai sejati!
4.Sabar: Kesabaran didalam hidup adalah sangat penting seklai. Jika kekasih anda tidak memiliki sifat ini akibatnya anda aka nsentiasa dimarahi dan ditengkingnya apabila ada daha mendirikan rumah tangga. Ini pasti menghancurkan segala kebahagian didalam perkahwinan yang ingin anda kecapi.
5.Bukan Kaki botol dan Tahi Judi: Sekiranya kekasih anda menunjukkan dua perkara yang negatif ini lebih baik anda mengundurkan diri sebelum terlambat.
6.Penyayang dan pengampun: Dua sifat ini adalah penting sekali demi menjamin kebahagaian didalam perkahwinan yang berpanjangan. Kekasih yang mempunyai sifat yang mulia ini memang pantas hidup bersamamu selama-lamanya.
7.Suka berjenaka: Kekasih yang suka berjenaka atau pandai berjenaka menyebabkan hidup tidak diselebungi dengan ketegangan dan kesedihan. Tetapi sebaliknya dihiasi dengan wajah yang ceria dan gelak-ketawa.
8. Pemberi semangat dan pujian: Didalam hidup yang serba mencabar ini, anda perlukan dorongan, galakan dan sokongan terutama sekali daripada orang yang anda sayangi dan dari orang yang menyayangimu. Jadi, sifat ini sebaiknya dimiliki daripada bakal orang yang akan hidup dam semati denganmu.
Semoga pedoman ini dapat membantu anda didalam hal memilih pasangan hidup untuk dijadikan isteri atau suami. Semoga panduan ini, membawa kebahagian dan kebahagian kepadamu.

Perkahwian tanpa anak


Tuesday, September 25, 2007

Memang menjadi impian setiap pasangan suami-isteri untuk mendapatkan anak setelah berkahwin. Namun bukan semua apa yang dirancang dan diingini dapat dicapai. Kerana didalam hal mendapatkan anak, ini adalah diluarkuasa pasangan suami-isteri. Kerana ada suami yang tidak dapat menghamilkan isterinya dan ada pula isteri yang tidak dapat hamil. Hakikat ini memang susah untuk diterima dan boleh menimbulkan kekecewaan. Kerana dirasakan bahawa tanpa anak perkahwinan itu seolah-olah tidak lengkap. Ya...memang benar "something is missing" tetapi perlukan pasangan bersedih sepanjang hidup mereka hanya kerana tidak ada anak hasil daripada darah dan daging mereka sendiri? Perlukan suami atau isteri dipersalahkan didalam suatu hal yang diluarkuasanya untuk menjayakannya? Perlukan marah kepada Tuhan? Atau bukankah lebih baik bersifat positif dan berfikir secara luas?


Sesungguhnya disebalik "kekurangan dan masalah" ada hikmatnya. Sebab itu, jangan terlalu melihat aspek yang negatif kerana tidak mempunyai anak sendiri. Tetapi, lihatlah apa kelebihan dan kebaikan perkahwinan tanpa anak. Berikut adalah beberapa kebaikannya. Pertama, Pasangan suami-isteri boleh bermesra tanpa gangguan tangisan atau jeritan anak. Kedua, hidup pasangan suami-isteri bebas dari "beban" yang berat seperti menghantar anak ke sekolah. Ketiga, perbelanjaan harian, bulanan dan tahunan tidak begitu banyak. Keempat, pasangan boleh menyimpan lebih banyak wang untuk keperluan hari tua dan untuk "enjoy-enjoy" seperti pergi melancung ke luar negara dan sebagainya. Kelima, tidak perlu membina rumah yang terlalu besar. Bina saja rumah yang sederhana sahaja supaya kos memelihara rumah tak begitu tinggi. Keenam, wang yang sepatutunya disimpan untuk belanja persekolahan anak dapat digunakan untuk tujuan lain memberi memberi bantuan atau derma kepada orang yang susah, badan-badan kebajikan, kepada ahli keluarga yang memerlukan, membantu orang miskin dan sebagainya. Ketujuh, peluang untuk mengambil "anak angkat". Ini juga bererti peluang untuk melakukan kebajikan dan kebaikan kepada anak yang memerlukan bantuan. Walau bagaimana pun perkara ini bukanlah sesuatu yang dimestikan. Ini terserahlah kepada hasil perbincangan dan keputusan bersama suami-isteri.


Jadi, jika difikirkan secara waras dan rasional memang banyak juga kebaikan jika tidak mempunyai anak disebabkan oleh penyakit atau kekurangan salah seorang daripada pasangan suami-isteri. Sebab itu, berbahagialah dan tumpuhkanlah hidup bersama-sama sebagai pasangan suami-isteri yang "bebas, bujang dan bahagia" kerana tidak ada anak.
Harus disedari dan diingat bahawa tujuan utama didalam perkahwinan adalah HIDUP BAHAGIA BERSAMA-SAMA DIDALAM NAMA TUHAN dan bukannya untuk mendapatkan anak. Ini adalah perkara kedua, kerana bukan semua pasangan diberi kurnia oleh Tuhan untuk mendapatkan anak. Pasangan suami-isteri dapat hidup bahagia bersama-sama meskipun tidak mempunyai anak sendiri.


Sesungguhnya, apabila suami atau isteri dapat hidup dengan aman dan bahagia dengan pasanganya meskipun tanpa anak, ini membuktikan betapa besar, suci dan luhur cintanya kepada pasangannya. Kerana cintanya tidak mengenal batas atau syarat. Cintanya tetap dan tidak berubah meskipun ada kekurangan dan kelemahan. pasangannya. Inilah yang dimaksudkan keagungan dan kebesaran cinta!


Cinta seperti ini dapat dilihat seperti Tuhan yang mencintai setiap manusia dimana ia menurunkan hujan, baik kepada orang baik dan kepada orang jahat. Demikan juga matahari yang bersinar bukan saja kepada orang-orang baik tetapi juga kepada orang-orang yang jahat. Kerana cintakasih Tuhan tidak dapat dikalahkan atau dibatasi oleh kelemahan dan kekurangan manusia; Dosa tidak dapat menlenyapkan cinta Tuhan kepada umat manusia. Jestru itu, cintakasih pasangan suami-isteri kepada seseama janganlah dikurangi atau dibatasi gara-gara tidak mendapat anak sendiri. Sebab itu, cintailah pasanganmu dan hiduplah aman dan bahagia didalam perkahwinan dengannya demi kemuliaan dan keagungan Tuhan yang Maha Esa. Mencintailah seperti Tuhan mencintai umatnya. Amin. Selamat berbahagia sampai ke akhir zaman!

Pedoman Kebahagian suami-isteri

Tujuan utama perkahawinan adalah untuk hidup bahagia bersama-sama didalam nama Tuhan. Ini bererti pasangan suami-isteri(pasturi) haruslah berusaha untuk memelihara kebahagian didalam perkahwinan mereka. Kerana inilah yang sepatutunya yang diutamakan didalam perkahwinan. Meskipun msukar untuk menentukan secara tetap "resipi kebahagian" didalam perkahwinan namun pedoman berikut boleh dijadikan sebagai pedoman didalam mengusahakan kebahagaian kehidupan pastrui didalam perkahwinan.
Pertama, Saling beriman kepada Tuhan: Suami-isteri sering berdoa bersama-sama dirumah dan rajin pergi ke Gereja untuk berdoa bersama-sama terutama sekali pada Hari Ahad dan pada hari-hari wajip ke Gereja.
Kedua, Saling menjaga hat sesama: Ini bererti masing-masing berusaha agar tidak menyakiti hati dan tidak menyinggung perasaan pasangan.
Ketiga, Saling berkerjasama didalam segala hal atau perkara termasuklah didalam hal menjaga anak, memasak, mengemas rumah dan mengurus hal rumahtangga.
Keempat, Saling bercakap didalam susuana damai dan cinta. Ini bererti senyuman dan sikap yang ceria sentiasa diutamakan apabila bercakap dengan pasangan.
Kelima, Tidak mengeluarkan kata-kata yang jahat dan kotor terutama sekali kata-kata yang menghina atau memaki pasangan. Jauhilah perkara ini.
Keenam, Menegur pasangan dengan baik dan didalam kasih dan bukannya berteriak-teriak atau marah-marah.
Ketujuh, Tidak prasangka atau menuduh tanpa bukti kepada pasangan. Tanya dan selediki sesuaut perkara dengan teliti sebelum berhadapan dengan pasangan.
Kelapan, Mengaku kesilapan atau kesalahan dan tidak berdalih. Cepat dan iklas bila memohon maaf atau ampun diatas kesilapan yang dilakukan.
Kesembilan, Sentiasa sedia mengampuni meskipun kesalahan pasangan itu terlalu besar.
Kesepuluh, Pandai memberi kata-kata pujian dan dorongan kepadsa sesam.
Kesebelas, Pandai bersenda-gurau dan bersikap terbuka dengan humor didalam kehidupan.
Keduabelas, Tidak mengungkit kisah atau kesalahan yang lalu.
Ketigabelas, perhatin terhadap kebajikan sesama.
Keempatbelas, Menjaga namamarah, jahat,kotor, baik sesama. Jangan memburuk-burukkan pasangan sendiri.
Kelimabelas, Saling menghormati sesama.
Demikianlah beberapa pedoman untuk memelihara kebahagian dan cintakasih didalam perkahwinan. Semoga pedoman ini membawa kebaikan dan inspirasi kepada setiap pasangan sumai-isteri yang membacanya. Sekian dan semoga Tuhan memberkati dan menguatkan cintakasih kamu dialam perkahwinan. Amin.