Saturday, October 25, 2008

Pergi ke mana pada hari Ahad?

Apakah keutamaan kita pada hari Ahad? Memang pada hari Ahad kita ada banyak perkara yang kita boleh buat kerana hari ini adalah cuti. Ini bererti kita boleh mengatur secara bebas apa yang ingkin kita lakukan pada hari berkenaan. Pilihan memang banyak: Pergi jalan-jalan makan angin bersama-sama dengan kawan atau dengan ahli keluarga; Pergi main futsal; main badminton; main golf; pergi memancing; pergi piknik di pantai; melawat rumah kawan atau ahli keluarga; pergi ke kebun; memotong rumput; membersihkankan dalam dan luar rumah; mencuci kereta; pergi memburu di hutan; jumpa daling atau pergi berdating; menonton wayang; main bowling; relax sambil membaca buku dan menonton TV; pergi makan; pergi gotong-royong; dan lain-lain. Pendek kata banyak yang kita boleh buat pada hari Ahad terutama sekali aktiviti-aktiviti yang berkaitan dengan keperluan, keseronokan, dan hal-hal duniawi. Semuanya dapat kita lakukan tanpa banyak masalah. Dan memang baik menggunakan masa yang ada untuk melakukan perkara-perkara yang perlu dilakukan dan ianya berguna serta berfaedah. Bagaimana dengan keperluan rohani yang berkaitan dengan Tuhan?

Semua perkara atau aktiviti duniawi boleh dilakukan pada hari Ahad tetapi kita mestilah melakukannya menurut kepentingan dan keutamaanya. Jadi, sebagai orang Kristian, keutama kita yang penting seklai pada hari Ahad ialah pergi ke Gereja untuk bersembayang bersam-sama dengan umat Kristian yang lain. Inilah tanggungjawap yang penting sekali yang perlu kita tunaikan pada Hari Ahad. Hari Tuhan harus kita hiasi dengan indah dan dengan lebih bermakna. Ini bererti keutamaan kita yang terpenting sekali pada hari Ahad ialah pergi sembayang di Gereja dulu. Selepas itu bolehlah kita melakukan aktiviti-aktivit yang lain yang perlu dilakukan sesuai dengan kepentingannya.


Sebagai contoh: 1) Kalau ada kawan menjemput anda pergi ke majlis perkahwinan pada jam 12.00 tengah-hari. Bah! pergi dulu sembayanglah. Jangan awal-awal lagi sudah pergi rumah orang/ Tidak malukah? ; 2) Kalau ada kawan yang menjemput kita pergi jalan-jalan ke supermarket pada jam 8.00 pagi dan masa ini adalah masa bersembayang di Gereja, anda janganlah takut memberitahu kawan anda dengan baik bahawa anda hanya dapat datang bersama-sama dengannya kerana mau pergi ke Gereja dulu. Kalau kawan anda mengusik,"Wah kau nii holy-holy ahh!" Jawap saja dengan tenang," Saya orang banyak dosa, itulah mau rajin-rajin pergi Gereja. Harap-harap Tuhan ampun dosa-dosa saya. Oh ya! Salahkah mau jadi orang holy?"(He he he....); 3)Pertandingan futsal/bolasepak bermula jam 9.00 pagi dan ini juga adalah masa Team anda main. Apa yang perlu dibuat? Ada banyak pilihan: a) Pergi sembayang pada hari Sabtu, Misa Sunset. Biasanya paa jam 5.00/6.00 pm; b) Pergi sembayang sebelah petang. Misalnya 5.00/6.00 p.m. C) Pergi sembayang awal lagi. Misalnya jam 7.00 am. 4)Ada orang mati: Orang mati takkan lari. Jadi sempat lagi pergi sembayang bah! Lepas tu barulah pergi tengok orang mati. 5) Ada gotong-royong di kampung bermula pada jam 8.00 a.m; siapa tak datang akan dikenakan denda RM10.00/RM20.00 dan masa sembayang di Gereja pun jam 8.00 am. Dua-dua pun penting tetapi pergi sembayang lebih penting. Jadi, bayar saja itu denda dan pergilah sembayang. Tapi, kalau boleh dirunding. Cadangkan supaya gotong-royong itu tidak dikenakan pada hari Ahad pagi. Cadangkan pada hari lain atau pada hari Ahad sebelah petang.


Kata orang,"Dimana ada kemahuan disitu ada jalan." Sebab itu, kalau kita benar-benar ada kemahuan untuk pergi ke Gereja pada hari Ahad, kita dapat pergi jika kita berikan keutamaan yang terpenting sekali pada hari tersebut. Jestru itu, marilah kita tetapkan bahawa pada hari Ahad, keutamaan kita yang pertama sekali sebelum melakukan perkara-perkara yang lain ialah pergi ke Gereja untuk bersembayang. Ok? Bah, Selamat pergi ke Gereja pada Hari Ahad, Hari Tuhan yang Kudus. Amin.