Saturday, February 14, 2009

Sejarah St.Valentine

Pada masa kini Hari Valentine adalah terkenal dan dirayakan diseluruh dunia. Tapi, tahukah anda sejarah bagaimana perayaan ini terjadi? Perayaan ini memang dikelilingi dengan perbagi mysteri. Namun bulan Februari sememangnya dianggap sebagai Bulan Romantik. Tetapi bagaimana pula perayaan ini dikaitkan dengan St.Valentine? Meskipun, terdapat berbagai cerita mengenai perayaan ini namun kisah yang paling menarik hati dan hebat serta diperakui kebenarannya adalah kisah seorang paderi di kota Rome,Italy. Namanya ialah Valentine atau Valentinus yang hidup didalam lingkungan abad ke tiga semasa pemerintahan Emperor/Raja Claudius II .
Baginda berpendapat bahawa lelaki yang bujang menjadi askar yang lebih baik daripada mereka yang telah berkahwina dan berkeluarga. Maka, baginda membuat undang-undang yang melarang para askar yang masih bujang daripada berkahwin atau mempunyi kekasih.

Melihat dan menyedari ketidak-adilan undang-undang ini, Valentine mengingkari undang-undang ini dengan menjalankan upacara perkahwinan kepada para pasangan muda secara rahsia. Apabila Raja Claudius mengetahui perkara ini, dia memberi perintah supaya Valentine ditanggkap dan dihukum mati. Tetapi kematiannya telah membangkitkan "Semangat Valentine" dikalangan pasangan kekasih yang saling bercinta. Mereka terus bercinta dan tidak takut dihukum. Yaa....kerana cinta manusia sanggup buat apa saja demi membuktikan cintanya kepada kekasihnya. Malah sanggup berkorban apa saja. Kadang-kadang "agama" pun sanggup dia tinggalkan demi bersatu dengan kekasih, pujaan hatinya!
Walau bagaimana pun, bercintalah dengan baik dan berhati-hati bila bercinta terutama sekali kekasih yang mahukan anda membuktikan cintamu kepadanya. Jangan terlalu beria-ia membuktikan cinta dengan "membuka dan menyerahkan segala-galanya." Nanti habis manis, sepah dibuang. Sendiri juga yang rugi dan merana. Kelapa dah ditebuk tupai yang nakal dan tidak bermoral, tidak bertanggungjawap. Menangis sehingga kekeringan airmatadan menyesal sepenuh hati pun....tak dapat lagi mengembalikan kegemilangan "mutiara" yang tercemar! Jestu, itu pandai-pandailah menjaga maruah dan harga diri sendiri semasa berdating. Jangan takut melawan kekasih yang gatal dan cuba mengambil kesempatan. Kalau anda terjumpa atau punya kekasih seperti ini, TINGGALKAN DIA. Kerana bukan seekor kumbang di taman dan bukan sekuntum bunga di taman. Dan....bukan seekor ikan di laut! Carilah yang lain....yang lebih baik dan beriman kepada Tuhan.

Nah! Kini Hari Valentine dirayakan bukan saja untuk mengingatkan kita semua betapa pentingnya mencintai orang yang paling kita sayangi seperti girlfriend atau boyfriend; atau suami atau isteri dan lain-lain. Tetapi didalam masa yang sama, kita juga diingatkan supaya mencintai Tuhan, sesama manusia dan juga pada diri sendiri secara lebih mendalam dan dengan cinta yang suci dan sejati.
Akhir sekali,Selamat menyambut Hari Valentine kepada semua. Tuhan memberkati kita semua. Semoga cinta kita kepada Tuhan, sesama manusia dan juga kepada diri sendiri semakin mendalam dan kuat! Amin.

Friday, February 13, 2009

Hari Valentine

Baru-baru ini ada orang bertanya kepadaku," Bolehkah merayakan Valentine Day"? Boleh bah! Tidak salah merayakannya. Sebenarnya, mengikut cerita si Valentine nii kerana cintanya yang begitu besar dan mendalam dia sanggup berkorban dan dihukum demi cintanya kepada kekasihnya. Begitulah keagungan dan kesucian cintanya kepada kekasihnya. Tapi, harus diingatkan bahawa dia sanggup bertindak demikian kerana ia mencintai kekasihnya didalam nama Tuhan.
Pada masa kini, Valentine Day dirayakan bukan saja untuk mengingatkan kita semua betapa pentingnya mencintai orang yang benar-benar kita kasihi, tetapi kita juga diingatkan untuk mencintai sesama manusia dan yang paling penting ialah mencintai Tuhan yang Maha Esa. Jadi, Valentine Day bukanlah semata-mata untuk orang yang sedang "berkasih-kasih" sahaja. Ia sebenarnya untuk semua orang bagi mengingatkan kita betapa pentingnya MENCINTAI TUHAN DAN SESAMA INSAN!
Jadi, Valentine adalah contoh atau modal bagi kita semua didalam hal mencintai Tuhan dan sesama manusia. Ini bererti cinta kita kepada Tuhan haruslah suci dan sepenuh hati. Demikian juga kepada kekasih atau suami/ isteri atau anak-anak atau kepada sesama manusia. Itulah sebabnya didalam hal bercinta, cinta harus satu dengan satu. Jangan main "kayu tiga" atau tidak tidak setia kepada pasangan anda; Dan didalam hal perkahwinan, kesetiaan kepada suami/isteri adalah sampai mati. Jangan berlaku curang kepada pasangan anda. Dan kepada Tuhan, mestilah "dengan segenap hatimu dangn dengan segenap jiwamu dan dengan segenap akal budimu dan dengan segenap kekuatanmu"(Injil Markus 12:30-31).
Nah, sekarang kalau kita mahu merayakan Valentine Day...rayakanlah dengan cara yang baik dan tidak bertentangan dengan nilai-nilai murni manusia dan yang paling penting tidak melanggar pengajaran Gereja yang berdasarkan kepada Alkitab. Jadi, janganlah terikut-ikut dengan cara duniawi untuk merayakan Valentine Day. Misalnya, berpeluk-pelukkan atau bercium-cium seperti pasangan suami-isteri padahal belum kahwin. Ini dah salah disisi moral dan agama. Malah melanggar saja "adat Kampung." Lainlah kalau dah kahwin. Tapi, kalau dah kahwin pun janganlah terlalu ghairah mau tayang keromantikan didepan umum. Nanti ada orang marah,"Hoi! Sundal!"; "Hoi! Gatal!" Nah! Kalau dah kena cakap macam nii, sendiri juga yang malu dan sakit hati. Dan yang paling teruk mungkin kena maki-maki dan kena pukul. Selain daripada itu, mungkin ada orang yang cemburu! (He he he...)
Jadi, kalau mahu merayakan Valentine Day(VD), peliharalah kesopanan diri dan jagalah maruah dan nama baik sendiri. Nanti, kalau ada apa-apa yang buruk terjadi, sendiri juga yang susah. Dan kalau ada terjadi yang teruk dan memalukan, bukan saja diri sendiri yang susah malah ibubapa turut menjadi malu. Jadi, pandai-pandailah menjaga diri dan agar nama ibubapa pun tidak tercemar. Elakkanlah perbuatan atau aktiviti yang boleh menconteng "arang" dimuka sendiri dan dimuka ibubapa yang telah bersusah-payah mendidik, menjaga dan membesarkan anda.
Hmmm....berikut adalah cadangan sederhana untuk merayakan Hari Valentine dengan baik. Cuba-cubalah mana yang boleh dilakukan:
1) Memberi hadiah (tidak semestinya bunga rosa merah) kepada orang yang tersayang seperti ibubapa, sumai, isteri, kekasih, para ahli keluarga, kawan, saudara-mara dan sebagainya);
2) Memberi ucapan "Selamat Hari Valentine"; "Happy Valentine Day" kepada orang-orang yang anda sayang seperti ibubapa, kekasih, suami, isteri, anak-anak, kawan-kawan, saudara-mara dan sebagainya. Ini boleh dilakukan dengan mudah dengan menggunakan talipon atau Handphone(SMS).
3)Mengadakan "Pesta Hari Valentine" secara sederhana tetapi tetap disertai dengan acara makan dan minum(tapi jangan terlalu minum minuman yang boleh memabuk) dan menari-nari sikit-sikitlah. Janganlah terlalu menari sehingga jauh malam. Kasihan bah itu para jiran yang ada anak-anak kecil terganggu. dan tidak dapat tidur. Lagi pun buat apa menari sampai pagi. Bikin sakit badan bah tuu! Silap-silap hari bulan BINGKUK itu kaki!(Baru tau!)
Akhir sekali, "Happy Valentine Day" kepada semua ahli keluaragku, kawan-kawan, saudara-mara, dan para peminat dan pembaca setia blogku. Semoga cintakasih kita kepada Tuhan, kepada sesama insan dan juga kepada diri sendiri akan bertambah suci dan mendalam. Tuhan memberkati kita semua. Amin.

Wednesday, February 11, 2009

Cemburukah?!

Samada kita mahu atau tidak perasaan Cemburu tetap akan timbul didalam kehidupan kita sekali-sekala. Dan ini biasanya disebabkan oleh perasaan iri-hati atau ingin memiliki sesuatu atau kerana kecil hati. Pada amnya, cemburu ini boleh di bahagikan kepada dua jenis. Pertama, cemburu buta dan kedua, cemburu sayang.
Cemburu buta: Inilah perasaan yang agak merbahaya jika tidak ditangani dengan baik. Misalnya, seorang isteri nampak suaminya berjalan dengan seorang wanita. Lalu dia terus menuduh suaminya tidak setia kepadanya. Pada hal wanita berkenaan adalah teman sepejabat dan kebetulan mereka berjalan bersama-sama menuju ke tempat yang sama.
Sesungguhnya, sifat cemburu buta ini boleh menyebabkan banyak pertengkaran, pergaduhan, salah-faham, kesusahan, kemarahan, kesedihan dan sebagainya. Cemburu jenis inilah yang boleh membuat "hidup bagaikan di neraka!" Jestu itu, kalau anda ada masalah ini, ubahlah! Belajarlah bertanya. Selidiki dulu. Jangan main hantam koromo! Jangan ikut sedap hati dan ikut perasaan. Jangan main tuduh-tuduh, tidak baik. Nanti hati orang terluka susah disembuhkan. Atau nanti orang marah, sendiri juga yang merasa. Dan kalau kena pukul, sendiri juga yang sakit. Jadi, tanya-tanyalah dulu sebelum berkata apa-apa. Fikirlah secara semasak-masaknya sebelum membuat keputusan dan bertindak. Pendek kata, buanglah itu tabiat atau sikap cemburu buta. Sifat ini banyak merugikan daripada menguntungkan.
Cemburu sayang: Sifat ini memang membawa kebaikan dan menguntungkan semua pihak. Misalnya, isteri bertanya kepada suaminya, "Bang, yang jalan bersama-sama dengan kau tu, masih bujangkah tu?" Inilah tanda-tanda cemburu sayang dan sifat ini memang baik. Kerana ini menunjukkan isterinya sayang sekali kepadanya. Dia tidak mau kehilangannya. Yaa...beginilah sifat isteri yang sayangkan suaminya. Jadi, suami faham-fahamlah apabila isterimu bertanya sesuatu terutamanya ada kaitan dengan wanita. Jangan terus menuduhnya cemburu buta kerana mungkin dia cemburu sayang bah tuu. He he he........
Jadi ini memberi kita peringatan dan pengajaran bahawa bahawa perasaan cemburu tidak semestinya jahat. Ada juga kebaikanny dan yang penting, pandai-pandailah kita "membaca" hati orang yang cemburu. Atau kalau kita sendiri yang cemburu, tanya diri anda sendiri samada kau cemburu buta atau cemburu sayang.
Akhir sekali, jangan buat sesuatu yang jahat dan bodoh jika cemburu tu meluap-luap bagaikan gunung berapi. Bawalah bertenang. Relax dan jangan lupa bertanya untuk mendapatkan maklumat dan gambaran yang lebih baik. Dan jangan juga lupa berdoa dan memohon pedoman dan petunjuk daripada Tuhan yang Maha Esa. Amin.

Monday, February 9, 2009

Gara-gara kemerosotan Ekonomi Dunia!

Kemerosoton ekonomi berlaku diseluruh dunia. Ini menyebabkan banyak orang kehilangan pekerjaan; banyak syarikat-syarikat mengalami kerugian atau mendapat keuntungan yang menurun; tidak kurang juga kilang-kilang ditutup dan harga barang-barang pula meningkat. Ini memang suatu peristiwa yang membimbangkan. Tetapi adakah sesuatu yang baik timbul daripada peristiwa yang buruk ini?
Sudah pasta ada, antaranya: Kini orang lebih berhati-hati bila berbelanja; Bertindak dan berfikir dengan bijak bila mahu membeli sesuatu; Orang juga kini kurang berbelanja dengan barang-barang atau perkara-perkara yang tidak begitu berfaedah seperti rokok dan minuman keras; Kini orang lebih bijak memilih bila membeli dan dan berhati-hati sebelum membeli sesuatu. Kini banyak orang membuat pertimbangan semasak-masaknya sebelum mau mengeluarkan wang ringgit mereka untuk membeli-belah; Kini keutamaan diberi kepada perkara-perkara yang asas dan benar-benar diperlukan seperti membeli makanan, pakaian, dan sebagainya. Selain daripada ini, orang juga kini menyimpan lebih wang daripada menggunakannya.
Apa yang jelas ialah orang kini lebih berhati-hati bila menggunakan wang mereka dan mengambil konsep berekonomi didalam hal berbelanja. Disamping mencari jalan untuk menambah wang pendapatan mereka dan mengurangkan pengaliran wang keluar mereka. Berikut adalah beberapa pedoman untuk mengurangkan wang keluar:
1.Bawa minuman dan makanan(tapau) bila pergi kerja; Kurangkan juga makan diluar rumah;
2.Tanam beberapa jenis sayuran dihalaman rumah anda; tanam kacang panjang, timun, cili, kangkung dan lain-lain jenis sayuran;
3.Jangan buat kolam renang.Buat kolam ikan dan pelihara ikan seperti talipia hitam dan sebagainya. (Sekarang ikan pun mahal-mahal.)
4.Kurangkan penggunaan kereta sendiri. Cuba buat perkiraan samaada memandu kereta sendiri ke tempat kerja lebih murah atau naik kenderaan awam misalnya bas atau mini bas bila pergi kerja. (Dulu kawan saya belanja RM10.00 setiap hari pergi kerja dengan kereta sendiri. Kini dia berbelanja RM3.00 pergi-balik. Keretanya biasanya dipakai pada hujung minggu sahaja bersama keluarganya.)
5.Jangan kuat belanja kawan. Bawa wang "ngam-ngam" bila mau jalan-jalan.
6.Jangan selalu sangat membeli pakaian. Kurangkan pembelian barang-barang yang berjenama dan mahal.
7.Belajarlah mengamalkan kehidupan yang sederhana(Live a simple life bah!).
8.Kalau anda merokok lebih baik berhenti. Kalau tak dapat secara serta-merta, berhentilah secara berperingkat-peringkat. Misalnya kurangkan satu batang setiap hari.
9.Kalau anda kuat berjudi dan gila 4-D atau main 4 ekor. Berhentilah! Dan simpanlah wang yang ingin anda pakai untuk membeli nombor kedalam bank.
10. Dan akhir sekali, untuk menambah pendapatan.....cuba-cubalah buka bisnes atau perniagaan secara kecil-kecilan. Misalnya kalau anda pakai kereta seorang ke pejabat. Carilah beberapa kawan untuk menjadi penumpang yang tetap yang membayar tambang kepadamu setiap bulan.
Dan akhir sekali. Ingatlah....meskipun ekonomi telah merosot, janganlah iman kepada Tuhan pun merosot pula! Kuatlah berpegang kepada pengajaran agama dan rajin-rajinlah berdoa. Banyakkan bersabar dan kuatkanlah iman kepada Tuhan. Amin.