Friday, June 18, 2010

Jangan sombong bah!

Ada orang bila dah "maju-maju" menjadi orang sombong sudah. Mantang-mantanglah kasi jalan kereta lawa, taklah konon mau tingu kawan. Hon-hon kaka tapi tidak kasi naik kerana takut kereta kotor! Eee...sombong juga!


Ada juga orang yang dah bergelar "kaya" jadi, tidak sudah bergaul dengan orang-orang biasa kerana konon2 tak setaraf kerana taku kaka jatuh maruah kalau berkawan dengan org miskin. Jangan begitu bah! Nanti jatuh miskin baru tau!

Ada orang dah berpangkat maka terlalu berlagak. Cakap macam dia berkuasa seluruh dunia dan cakap pun macam tahu segala-gala....Silap pun tak mengaku salah. Cara cakap pun bikin sakit hati orang dan minta puji saja. Pendek kata Masuk bakul angkat sendiri....Jangan begitu bah.Nanti mangkat(mati) tiada pangkat tau!

Ada juga orang yang cantik atau hensem, maka berlagak sombong. Jangan begitu bah! Patut org yg cantik atau hensem lebih cantiklah perangainya supaya lebih "cantik bah kan...."Ingatlah suatu hari nanti kecantikan/kehenseman akan hilang juga dimana muka kita akan berkedut-kedut. Harap2 tak jadi muka "bulldog". Saya teringat satu cerita: Ada ini lelaki cubalah kuntik-kuntik("mengoda") itu sumandak tapi tidak kena layan bah. Lalu dia bilang,"Cantiklah barang kali tapi kentut kau bau juga bah!"(Hehehe....jangan marah amoi.)

Jestru itu, jangan begitu bah! Jadi, janganlah ada kelebihan atau keberhasilan didalam hidup menjadikan kita orang sombong. Sepatutnya keberhasilan didlm hidup membuat kita lebih dermawan, budiman, sopan, peramah, rendah hati dan kudus. Janganlah kita terlalu berlagak hanya kerana dah maju dan kaya. Kerana segala-galanya ini tidak akan berkekalan. Kerana mungkin suatu hari nanti kekayaan akan meninggalkan kita. Misalnya menjadi muflis alias bingkaraplah! Atau kita meninggalkan kekayaan kita kerana matillah! Jadi, kalau kita mengalami atau mendapat rezeki yang lebih baik, janganlah lupa utk tetap manjadi manusia yang beriman, budiman dan berjasa kepada sesama manusia. Ingatlah bahawa Tuhan hanya memberkati org2 yang baik-baik. Amin.