Thursday, July 3, 2014

Perlu lagi kah?

Satu perkara yang pasti terjadi didalam hidup kita sebagai manusia ialah kita akan pergi suatu masa nanti. Meskipun kita tidak tahu dan tidak dapat meramal bila kita akan keluar selama-lama daripada bumi ini tetapi perkara ini pasti akan terjadi.
 
Yaaa...........suatu hari nanti kau  dan saya dan kita semua akan mati. Jadi, kalau beginilah yang akan terjadi didalam hidup kita, Perlu lagi lagi kah kita bertungkus-lumus untuk berkerja untuk mendapatkan lebih banyak wang dan mengumpul lebih banyak harta? Perlukah semua ini?
 
Perlu lagi kah kita membesarkan atau mengubah-suai rumah kita yang sudah besar dan cantik? Kerana bila kita mati, rumah kita tinggalkan.
 
Perlu lagi kah kita membeli dan menyimpan perbagai jenis barang dan harta semasa hidup didunia ini sedangkan bila kita mati semua barang-barang yang kita beli dan simpang tak satu pun kita bawa mati?
 
Perlu lagi kah kita membeli dan memiliki banyak kereta, pakaian, computer, Handphone dan lain-lain barang? Kerana semua ini akan kita lepaskan begitu saja apabila mati. Bila difikirkan secara mendalam MACAM TIDAK PERLU.  Tetapi secara logik dan waras, kita  perlu juga secara sikit-sikit tapi janganlah terlalu berlebih-lebihan sehingga membazir dan merugikan diri sendiri.
 
Ini bererti adalah lebih baik kita memilih cara hidup yang sederhana namun memiliki keperluan asas didalam hidup yang mencukupi seperti makanan, pakaian dan rumah tetapi tidak berlebih-lebihan. Kalau ada banyak lebih lebih baik didermakan atau diberikan kepada orang-orang yang kekurangan atau miskin. Dengan cara ini, kita bukan saja membawa berkat didalam hidup sendiri tetapi juga membawa kebaikan kepada orang yang lain yang memerlukan bantuan. Jadi, jangan simpan atau kumpul terlalu banyak harta didalam kehidupan. Pandai-pandailah memberi atau membagi-bagi kepada orang yang memerlukan. Pendek kata, simpan yang diperlukan dan yang tak diperlukan dermakanlah kepada orang lain.