Friday, May 15, 2015

Amalkan kesederhanaan

Kita tidak perlu mengikut atau meniru cara dan gaya kehidupan orang lain yang mengikut keadaan semasa. Kerana ini boleh menelan belanja yang agar besar. Misalnya orang lain membeli kereta mahal-mahal, kita beli kereta yang sederhana saja. Yang penting ada kereta untuk pergi ke mana saja kita mahu pergi. Kalau jiran kita membina rumah besar-besar kerana mungkin nak tunjukkan kekayaan kepada orang lain, kita bina rumah yang sederhana saja. Yang penting ianya  memadai dan memenuhi keperluan kita. Orang beli handphone yang canggih-canggih dan mahal kerana ada kemampuan, kita berbahagialah dengan handphone yang sederhana saja. Yang penting kita  boleh berkomunikasi atau bercakap dan menerima panggilan dari  orang.  Kalau orang selalu makan di kedai semasa masa rehat bekerja, kita makan saja makanan yang dibawa dari rumah. Jangan malu-malu makan. Begitu juga dengan hal minuman. Lebih baik membawa air dari rumah daripada membeli dari kedai kerana koas atau harga makanan dan minuman sekarang dah  meningkat garagara GST(Goods and Services Tax).
 
Didalam hal pakaian juga tak perlu memakai pakaian yang berjenama kerana ianya mahal-mahal.(Kalau mampu tak apa lah...). Kita berbahagialah memilih pakaian yang sederhana tetapi tahan dan ada kualiti juga. Begitu juga dengan hal yang lain seperti kasut, kamera, jam, computer dan sebagainya. Pilih yang tahan dengan harga yang berpatutan dan tak berapa mahal.
 
Kebaikan mengamalkan "Simple Life" ialah kita dapat berjimat dan menabung wang lebih banyak demi keperluan di masa akan datang. Disamping  itu, kita juga dapat hidup dengan lebih ringgan dan lebih selesa kerana tidak dibebani perbagai perkara yang membuat hidup kita "stress and tension" kerana terlalu banyak barang-barang yang kita simpan. Jadi,  marilah kita amalkan kehidupan yang sederhana tanpa kekurangan keperluan-keperluan yang asas seperti makanan, pakaian dan tempat tinggal(rumah kecil pun OK bah!).