Wednesday, July 22, 2009

Tanya bah kalau....


Ada banyak cara kita untuk menambah ilmu pengetahuan. Antaranya ialah dengan membaca buku atau majalah, menonton TV atau wayang gambar. Tetapi cara yang paling senang dan mudah dan yang tidak memerlukan apa-apa kos atau belanja ialah dengan bertanya. Jadi, Tanya bah kalau tak faham; Tanya bah kalau mau tahu. Tanyalah...jangan malu-malu. Tapi, tanya secara hormat dan dengan nada suara yang macam minta kasihan dan memang benar-benar ingin tahu. Misalnya, "Encik, selamat pagi. Bolehkah Encik kasih tahu saya, dimana itu Pejabat Pos?; "Helo...Saudara boleh tumpang tanya? Dimana itu Jalan pergi ke Penampang?" Pendek kata, bertanyalah dengan baik dan dengan suara yang lembut dan ramah.


Janganlah tanya seperti "anjing menyalak" atau seperti harimau mengaum! Kalau kita bertanya dengan kasar. Janganlah hairan jika orang berdiam saja dan tidak menjawap. Atau orang terus jalan atau lari dengan muka yang seperti kesakitan. Bah, kalau kita tak bersopan bila bertanya, memang padanlah muka kita jika tidak dilayan orang. Siapalah mau layan atau tolong orang yang bertanya dengan kasar.


Jestru itu, kalau kita meminta bantuan maka tanylah dengan cara yang baik. Dan selepas diberi bantuan, janganlah lupa menyatakkan "TERIMA KASIH diatas bantuan anda." Atau cakap "Terima Kasih" ini pun, OK dah. Percayalah, orang itu pun senang hati dan mukanya pasti berhias senyuman yang lebar sekali. "Tak apa-apa bah tuu. Biasalah bah kita saling membantu."


Ada kata-kata hikmat yang berbunyi: "Kalau anda malu bertanya maka anda akan menjadi bodoh selama-lamanya. Tetapi jika anda bertanya maka anda akan menjadi bodoh untuk sementara waktu saja."