Saturday, October 11, 2008

Makan apa saja?

Didalam hal yang berkaitan dengan makanan tanda-tanya berikut perlukan jawapan : Apa tujuan makan? Apa yang boleh dimakan? Bila boleh makan? Dimana boleh makan? Berapa kali makan didalam sehari?

Tujuan makan: Pada amnya ada dua sebab mengapa kita makan. 1: Lapar bah!; Merasa lemas dan tak bertenaga, jadi kita makan supaya kuat dan bertenaga lagi untuk melakukan apa saja perkerjaan yang perlu kita buat; 2:Untuk terus hidup kerana kalau tak makan-cepatlah mati! Tapi, kita mesti ingat bahawa kita hidup bukan untuk makan.

Yang boleh dimakan: Secara am, apa saja boleh dimakan asalkan ianya baik dan selamat dimakan. Jadi, janganlah makan makanan yang boleh membahayakan kesihatan dan menyebabkan penyakit seperti makanan yang beracun, basi atau tamat tempoh untuk dimakan. Dan kalau dari segi agama ada halangan supaya tidak memakan makanan yang dianggap haram menurut pengajaran agama yang anda anuti maka, ikutilah pengajaran tersebut. Jadi, janganlah makan makanan yang haram!

Bila boleh makan? Ahh….bila-bila saja bah! Tapi jangan pula sikit-sikit makan. Jadi, makanlah mengikut kebiasaan semua orang iaitu makan pagi, tengah-hari, dan petang/malam.

Makan dimana? Dimana-mana pun boleh asalkan mutu kebersihan makanan itu terjamin. Tapi biasanya baiklah kalau makan dirumah bersama-sama dengan ahli keluarga sendiri. Walau bagaimana pun baik juga kadang-kadang tuu makan diluar rumah samaada bersama-sama dengan ahli keluarga atau dengan kawan-kawan atau dengan orang lain yang dikenali.

Berapa kali makan? Bah! Ini ikut keperluan tapi janganlah berkali-kali makan didalam sehari. Kerana ini boleh memudaratkan kesihatan badan. Jadi, biasanya makan tiga kali seharilah. Selain daripada itu boleh juga menjamu selera secara ringan sebelum makan tengah hari dan makan petang.

Akhir sekali ada pedoman am mengenai makan: 1.Jangan makan berlebihan nanti berat badan bertambah dan menjadi terlalu gemuk pula.;2.Jangan terlalu makan makanan yang berminyak, dan yang masin-masin serta yang manis-manis. Kerana dari segi kesihatan ini tak baik. Nanti dapat penyakit darah tinggi, kencing manis, masalah jantung dan sebagainya. Jadi makanlah sesuai dengan keperluan dan jangan berlebih-lebihan didalam hal makan. 3: Jangan lupa makan banyak sayur-sayur dan buah-buahan. 4. Kalau mau kurangkan berat badan, kurangkan pengambilan daging dan nasi. Dan jangan lupa buat bersenaman atau bersukan sekurang-kurang tiga puluh minit setiap hari. Jadi, sebagai kesimpulan, pandai-pandailah kita menjaga kesihatan badan. Jangan asik makan saja menurut sedap mulut. Nanti sakit gara-gara terlalu makan, sendiri juga yang susah. Ingat-ingatlah, sakit itu tidak sedap!

No comments: