Tuesday, April 21, 2009

Adat kampung

Ada banyak peraturan am atau yang lebih dikenali sebagai Adat Kampung yang baik dan sepatutnya dipelihara, diamalkan dan dipertahankan. Kerana adat-adat berkenaan membimbing dan membina orang bermoral tinggi, bersopan, berhati mulia dan dihormati didalam masyarakat. Berikut adalah antara adat kampung yang baik sekali diamalkan didalam kehidupan kita:
1) Tidak memanggil nama bapa atau ibu sembarangan: Inilah adat kampung yang baik, anak-anak diajar memanggil bapa, "Bapa" dan ibu, "Ibu". Mengikut Adat Kampung anak yang memanggil nama bapanya atau ibunya adalah dianggap biadap dan kurang ajar.
2) Tidak boleh berjalan atau lalu dihadapan orang tanpa kebenaran: Mengikut adat kampung adalah kurang sopan jika seseorang itu lalu dihadapan orang tanpa meminta kebenaran. Biasannya apabila lalu dihadapan orang, dengan badan yang membungkuk sedikit dan dengan tangan kanan diarahkan kebawa sambil berkata dengan sopan." Bah.....saya limpas dulu yaa...."(Bah...Tumalib poh kio...). Ini cara yang baik bila melimpas didepan orang.
3) Tidak boleh buang nasi: Adat ini mengajar agar kita tidak mensia-siakan nasi, Kerana ia adalah makanan utama kita.
4) Tidak boleh terlampau minum tapai: Memberi minuman tradisi yang disebut tapai kepada kawan atau pelawat adalah adat kampung yang baik. Tetapi adat kampung juga mengajar kita supaya jangan terlalu meminum minuman ini secara keterlaluan nanti mabuk. Pendek kata, minum sadang-sadang(sederhana);Jangan mabuk-mabukkan!
5) Pasangan yang belum berkahwin tidak boleh tinggal bersama: Ini adalah adat kampung yang paling teliti dipertahankan. Adat ini mengajar para pasangan kekasih supaya jangan sekali-kali bersifat seperti "suami-isteri" sebelum berkahwin dengan sah. Inilah sebabnya, denda(sogit) yang berat dikenakan kepada pasangan yang melanggar adat ini.
6) Barang pinjiman dikembalikan dengan segera: Adat kampung mengajar supaya kita mengembalikan barang yang kita pinjam daripada orang lain dengan segera. Adat ini mengajar kita bahawa barang berkenaan adalah bukan milik kita. Sebab itu, ianya harus dikembalikan dengan segera sebaik saja ianya selesai digunakan. (Barang pinjaman tidak boleh disimpan didalam rumah.) Ianya mestilah dikembalikan kepada pemiliknya dengan segera dan disertai dengan ucapan terima kasih.
7) Makan bersama-sama: Mengikut Adat Kampung, makan adalah aktiviti kekeluargaan maka semua ahli keluarga mestilah makan bersama-sama supaya sama-sama merasa makanan yang telah disediakan dan kenyang pun sama-sama.

Banyak lagi adat kampung yang baik yang perlukan kita hidupkan, perlihara, amalkan, pertahankan dan promosikan didalam kehidupan kita terutama sekali adat kampung yang tidak bertentangan dengan pengajaran agama dan sememangnya selaras dengan pengajaran Tuhan. Sebab itu, janganlah kita lupa atau membuang "Adat Kampung" begitu saja. Pendek kata, "Buang yang keruh, dan ambil yang jernih." Jadi mana yang baik kita pertahankan dan mana yang buruk biarlah menjadi sejarah saja.

No comments: