Tuesday, August 4, 2009

Jangan begitu bah boss...

Bagi setengah-tengah orang, hidup ini memang dirasakan bagaikan neraka dan tidak adil kerana boss mereka punya "keras dan jahat"! Boss yang suka menengking dan marah-marah! Misalnya para pekerja di ladang-ladang merunggut: " Kami penat berkerja dibawah sinaran matahari (Aduh! Panas bah!). Tapi gajinya kecil; Tak seberapa. Bolehlah dianggap cukuplah untuk menahan lapar tapi tidak ada lebih-lebih untuk "ramai-ramai" sikit. Selain daripada itu, kami juga berhadapan dengan perbagai bahaya seperti patukan ular, gigitan kala jengking, seranga dan yang paling terus ialah serangan nyamuk yang bagaikan tak puas-puas menghisap darah manusia yang kepenatan berkerja. Dah...tuu boss "jahat" pula! Hari minggu pun dia suruh kerja. Kami mau pergi sembayang pun tidak boleh. Tapi boss kami, mahu kami menjadi pekerja yang baik. Bagaimanalah mau menjadi pekerja menjadi baik, kalau pergi sembayang pun kena larang? Dan hari cuti umum pun disuruh kerja! Celaka punya boss! Nanti kami kasih celaka baru tau!" Demikianlah serba-sedikit keluhan para pekerja yang punya boss yang "jahat."
Bah, kepada boss-boss layanlah para pekerja dengan baik. Kerana tanpa mereka bisnes kamu tidak akan berjalan dengan baik. Mesralah kepada mereka dan berilah gaji yang berpatutan dan kadanga-kadang tuuu berilah kejutan didalam bentuk "bonus atau hadiah" terutama sekali di hari-hari perayaan atau di awal tahun. Jagalah hati para pekerja supaya mereka pun senang dan bahagia berkerja dengan anda.
Kepada para pekerja pula, berkerjalah dengan baik dan jujur. Janganlah main-main kerja nanti boss atau komponi rugi. Bila ini terjadi, kamu pun rugi juga. Keraan mungkin gaji lambat dibayar atau dikurangkan gara-gara keuntungan jatuh kerana pekerja main-main kerja.
Jestru itu, untuk kebaikan bersama diantara pekerja dan boss, baguslah masing-masing mengamalkan cara kerja yang baik supaya kedua-dua pihak senang dan untung. Jadi, bagi yang boss, bah jadilah boss yang bagus, penyayang, sabar dan mesra kepada pekerja. Dan bagi pekerja, bah, jadilah pekerja yang baik, jujur dan rajin. Jangan curi tulang bah! Boss pula...Jangan marah-marah bah boss.....(He he he.....).

No comments: