Wednesday, October 6, 2010

Keluarga dan Kawan

Kita berkenalan perbagai orang dan sebahagianya daripadanya menjadi sekadar kenalan, dan kawan biasa kita. Tapi tidak dapat dinafikan bahawa ada diantara mereka ini menjadi kawan baik kita atau best friends kita. Namun jumlah yang kita anggap sebagai best friends selalunya tidak banyak mungkin antara 2-10 orang. Dan biasanlah org2 yg kita anggap best friends, kita luangkan masa utk mereka utk cerita2 atau utk makan2, kita ingat birthday mereka, kita ingat ulangtahun perkahwinan mereka, kita kasi hadiah, kita berkunjung ke rumah mereka, kita lawat mereka di hospital, kita bantu semampu yg boleh, kita kenal anak2 dan org2 yg dekat dgn kawan kita seperti ibubapa, abang, kakak, adik dan saudara-mara mereka, kita keluar bersama mereka utk makan angin atau utk bersukan dan sebagainya. Inilah kebaikan kalau tahap persahabatan itu dah sampai tahap "best friends." Tapi kadang2 ini buli menimbulkan masalah juga. Misalnya isteri/suami beranggapan negatif dan salah-faham, bila kita masi keluar sekali-sekali dgn "gang keras" semasa disekolah dulu sehinga menimbulkan salah-faham dan menyebabkan perhubngan sumai-ister menjadi tegang dan rengang. Bila hal ini terjadi dan perkara ini adah menjadi "berat & teruk" maka hal ini ada baiknya diperbetulkan dan diterangkan dgn baik supaya "misunderstanding" atau salah-faham diantara suami-isteri dapat dielakkan.Tapi kalau bertambah buruk sehingga menimbulkan pergaduhan mungkin ada baiknya, belajar mendahulukan keluarga dulu dan kawan-kawan tuu dikemudiankan tapi jangan sampai best friends ini dibuang dan dilupakanlah. Kerana kita perlukan kawan bah!

Memang tidak menghairankan kalau suami/isteri terlalu meluangkan masa dgn kawan-kawannya terutama sekali utk aktiviti "Aramai tii" atau main lap-lap fuu(berjudilah!) maka ini menimbulkan tension, ketidak-puasan hati, kemarahan pada isteri/suami dan anak-anak. Kerana mereka merasa mcm tidak kena sayang dan tidak kena peduli. Malah tidak hairan jika timbul perasaan cemburu atau yg paling bahaya ialah bila ianya menyebabkan "cemburu buta": Jangan-jangan kamu ada hubungan yang rapat betul nii. Mantang-mantanglah saya sudah tua dan tak lawa lagi!: Kau ini asyik dgn gang kau saja! Lupa tanggungjawap kpd anak-anak! Kau ini, minummmm.....saja! Banyak karaja bah dirumah ini!

Bah......bila hal seperti ini terjadi maka ada baiknya fokus diahlikan kembali kpd yang asas dan penting. Jadi, luangkanlah masa yang lebih dengan keluarga dan kurang-kurangkanlah masa bersama-sama dgn "gang Aramai tii." Ingatlah bila ada kesusahan, masalah dan sakit-sakit isteri/suami dan keluarga juga yang jaga & pelihara kita. Maka Ngamlah bah kalau kita utamakan keluarga dulu; luangkanlah masa bersama-sama dgn anak-anak dan isteri/suami sambil membantu keraja-keraja rumah. Jangan isteri/suami saja yang merasa "beban keluarga." Kalau tidak , mungkin dihari-hari tua kita kesepian dan kesunyian kerana gara-gara jarang dirumah semasa anak-anak membesar dan asyik saja bersama dgn kawan-kawan sehingga hubungan dgn anak-anak menjadi jarang dan jauh. Dulu main jauh-jauh kini anak-anak pun main jauh-jauh juga. Kebalikan kah ni atau ketulahan? Maklumlah kata orang bagaimana acuannya, begitulah bentuk kuihnya! Bah! Belajarlah berkawan dgn keluarga, dan anak-anak sendiri dulu. Pendek kata, dahulukan keluarga sendiri(isteri/suami & anak2, saudara-mara & lain2 saudara) dan kawan-kawan pula........belakang pun buli bah tu..Yang penting jangan lupa kawan lah! Hehehe...

No comments: