Thursday, February 24, 2011

Fikir-fikirlah...

Kebanyakan kita bukanlah kaya sangat. Tapi tidak juga miskinlah. Inilah yang dikatakan kita ini adalah orang yang berpendapatan sederhana. Cukup makan dan tak juga kebuluran atau kelaparan. Pendek kata kita mempunyai dan memiliki keperluan asas yang kita perlukan. Tapi yang anehnya, banyak diantara kita yang berpendapatan sederhana  atau miskin  mempunyai tabit yang tidak sihat dan buruk. Dua tabit yang biasa melanda dikalangan orang-orang sederhana dan termasuk juga orang-orang miskin ialah tabiat  suka merokok dan meminuman keras secara berlebihan. Inilah "penyakit" yang sebenarnya boleh dibendung dan diatas  tapi terlalu sayang ditinggalkan oleh para pegamal dan perlakunya. Kenapa? Tak sayang nyawakah? Susah sudah mau kasi tinggal? Sakit kalau tak merokok? Sakit kalau tak minum?

Yaaa.....kalau kita tak rela untuk berhenti merokok  dan meninggalkan minuman keras, sudah pasti kita mempunyai seribu macam alasan untuk mempertahankan tabit kita yang berguna dan tak berfaedah ini. Tapi fikir-fikirlah.....kebaikanya untuk berhenti. Ingatlah mungkin kesengsaraan dan ketidak-selesaan dialami  untuk beberapa hari apabila berhenti merokok tapi ianya berbaloi dijangka masa yang panjang. Misalnya Pertama,  tidak akan mendapat penyakit yang ada kaitan dengan tabiat merokok. Kedua, kita dapat menjimatkan wang yang digunakan untuk membeli rokok atau minuman dan wang yang dijimatkan itu boleh digunakan untuk perkara lain yang lebih berguna.

Jadi, fikir-fikirlah perkara ini. Ubahlah tabiat  yang merugikan  kepada tabiat  yang baik supaya kita dapat menjalani kehidupan yang lebih sihat,  lebih aman, senang dan bahagia.

No comments: