Monday, August 8, 2011

Hal Marah.

Marah memang buli tapi mestilah ada sebabnya dan alasan untuk marah pun manasabahlah. Janganlah main marah-marah; Jangan sikit-sikit marah. Tak baik bah main marah-marah orang. Bikin panas hati bah tuu kalau kena marah. Dan sakit hati bah tuu kalau kena marah terutama sekali kalau kena marah tanpa alasan. Jadi, sebelum marah orang, fikir-fikirlah samada tindakan  itu manasabah atau tidak. Tapi kalau boleh kita janganlah main marah-marah kio. Bagus lagi kalau orang buat kesalahan atau kesilapan kita tegurlah bagus-bagus, barulah kita dihargai dan dihormati. Dan teguran itu besar kemungkian berhasil. Kerana biasanya orang mendengar teguran yang baik. Jadi, Cakap bagus-baguslah kalau mau tegur orang.

Jangan main teriak-teriak atau main maki-maki kerana cara ini tak akan berhasil dan tidak akan didengar orang. Kerana Cara ini tak baiklah. Jadi, Cakaplah dengan sopan dan dengan suara yang terkawal; ada kesabaran.

Biasanya, kalau kita main marah-marah, orang pun akan panas hati dan kemungkinan akan marah balik. Dan ini boleh mengakibatkan "perang lidah" atau perang mulut. Sebab itu, elakkan main marah-marah supaya permusuhan dan kebencian tidak timbul. Sebaliknya cakaplah bagus-bagus supaya persahabatan dan kehormanian sesama dapat dikekalkan. Musuh jangan dicari dan kawan pula jangan disakiti hatinya. Ok, demikianlah perkongsian hari ini. Bah! Jangan marah-marah ah....

No comments: