Sunday, November 13, 2011

Berpura-pura..

Berpura-pura adalah satu drp  sifat yang tidak baik dan merugikan diri sendiri. Misalnya bila ada "Boss" ada beberapa pekerja bekerja pun berlakun. Mereka mau tunjukkan kpd "Boss" bahawa mereka adalah pekerja yg rajin dan baik. Jadi, mereka pun kerjalah bagus-bagus. TETAPI bila "Boss" tidak ada, mereka bertukar rupa & sifat. Mereka tidak berkerja dgn baik. Mereka malas dan banyak bercerita drp berkerja. Bila kedapatan maka mereka memberi perbagai alasan: penatlah(Mmg berkerja penat bah! Adakah kerja tak penat?, Panaslah(Mmglah panas kerana bukan kerja didalam ofis/pejabat), gaji kecillah(Macam mana nak kasi  naik gaji kalau mutu & kualiti kerja tak baik) dan macam-macam lagi alasan.

Macam juga tuu budak-budak sekolah/para pelajar ada yg  pura-pura pegi sekolah tapi tak sampai kat sekolah kerana "ESCAPE" pegi jalan-jalan atau lepak-lepak sanaaaa...Supermarket atau bangunan perniagaan. Patut utamakan pelajaran supaya masa hadapan pun cerah  utk mendapatkan pekerjaan yg baik & bergaji lumayan.

Ada juga org pura-pura didalam hal percintaan & perkahwinan. Dah kahwin dan beranak pun masi lagi "main kayu tiga"(Kena pukul dgn kayu besar baru tau!).

Bah! Janganlah main pura-pura. Buat yang betul-betul bah. Jangan berlakun. Jgn main wayang. Yang rugi tuu diri sendiri juga. Sebab itu kalau mau buat sesuatu buatlah dgn iklas dan jujur. Jgn kasi buduh org lain dan diri sendiri.  Buatlah yg betul-betul punya. Barulah kita dihormati orang dan kita pun dipercayai dan disenangi oleh orang. Jadi, janganlan berpura-pura. Jangan berlagak. Kalau tak tahu, kasi tahu tak tahu supaya org buli tolong mah. Atau org pun tak mengharap apa-apa dari diri kita. Kalau tahu, jangan pula berbohong. Pura-pura pula tak tahu pada hal pandai. Jgn "kuburkan" kepandaian & pengetahuan anda. Tolong bah org lain kalau tahu. Jgn bersifat kedekut.

Jadi, Buatlah yang terbaik & yang betul. Jangan asyik berpura-pura atau berbohong atau temberang nanti diri sendiri juga yang rugi  dan merana. Jujur dan iklaslah didalam segala hal.

No comments: