Friday, July 18, 2014

Pandai-pandailah ......

Memang tidak dapat kita sangkal atau naftikan bahawa perbelanjaan sara hidup dah naik. Semuanya  Bukan macam dulu. Murah dan kenyang.Dulu pergi sekolah dengan wang saku 20 sen pun dah memadai. Tapi kini RM2.00 pun tak cukup kerana harga makanan dan minuman dah melambung tinggi. Mahal-mahallah barang sekarang. Walau bagaiman pun ada juga harganya tetap macam dulu cuma kuantiti  atau sais menjadi  menjadi kurang atau kecil. Kuih tetap harganya 20 sen tapi saisnya macam duit 20 sen juga!  Dulu kalau pergi makan di kedai atau di pasar, minuman air biasa atau teh adalah free. Kini ianya ada harga.-50 sen satu gelas! Kalau dulu minta tambah cili pun free. Kini ada harga. Tidak ada free sekarang. Boleh dikira semua barang-barang sekarang adalah mahal atau terlampau mahal.  
 
Dulu makan RM3-5, cukup. Boleh kenyang. Kini makanan RM10.00 belum tau kenyang kah tidak. Jadi, apa yang perlu kita buat........Minta naik gaji? Mustahil berkesan! Boikot tempat-tempat  perniagaan yang mengenakan harga yang mahal? Tak berkesanlah! Jadi,  apa yang kita boleh buat secari peribadi?
 
Saya fikir langkah yang mudah dan berkesan ialah mengubah sikap dan cara kita berbelanja. Misalanya pasal makan.Kurangkanlah tabiat pergi makan di kedai  makan. Mahal bah tuu. Jadi bawalah "tapau" atau  bekal makanan ke tempat  kerja. Jimatkan.
Hal minuman? Biasakan  diri meminum "air kosong" saja.  Dan bawa air bila pergi kemana-mana. Jadi tak payah membeli  minuman didalamtin atau botol. Jimat dan mudah diamalkan.
 
Kalau dikawasan rumah ada sedikit tanah kosong. Cuba usahakan dengan menanam perbagai jenis sayuran daun. Dengan ini dapat menjimatkan kos perbelanjaan membeli sayur-sayuran.
 
Jadi, didalam masa  "barang naik dan mahal" ini . pandai-pandailah sesuaikan perbelanjaan dan ubahlah cara  berbelanja. Belajarlah membeli apa yang benar-benar diperlukan dan bukan mengikut "sedap mulut." Maka dengan cara ini kita bukan saja dapat berjimat malah  merasa  lega dan tak begitu merasa beban gara-gara barang naik. Jadi, pandai-pandailah kita mengurus dan mengawal perbelanjaan kita masing-masing. Pendek kata, berbelanjalah sesuai dengna pendapatan anda. Jangan berbelanja melebihi pendapatan nanti hutang dan beban hidup mu adkan bertambah. Bijak berbelanja. Aman kehidupan!

No comments: