Friday, August 7, 2015

Pinjam lah tapi...

Pinjam itu, pinjam ini adalah satu perkara biasa didalam hidup ini. Kerana kebanyakkan kita serba kekurangan dan tak mampu memilik semua yang kita perlukan atau gunakan. Jadi cara singkat untuk menyelesaikan masalah dan kekurangan ini ialah "MAIN PINJAM." Biasalah.....kan. Memang tak salah meminjam barang /benda  orang. Tapi.....kalau pinjam barang/harta orang, jagalah dan gunakan  barang  dengan cermat dan baik supaya  bila ianya dikembalikan ianya  tidak kotor dan tak rosak TETAPI didalam keadaan yang baik dan bersih. Ini barulah dikatan Peminjam yang berhemah dan bertanggungjawap!

Kalau benda itu rosak, kita mestilah bertanggunjawap sepenuhnya. Jangan buat banyak alasan. Benda tuu rosak semasa ditanganmu maka   kena kasi ganti-rugilah. Tak cukup sekadar meminta maaf. Mestilah kasi pampasan, barulah adil.  Kalau tak mampu bayar sepenuhnya sebagaimana yang diminta pemilik, Bah...bincang dan runding dengan baik-baik dan secara "gentleman.". Jangan main kasar dan elakkan aksi bertinju atau bertumbuk. Pendek kata, selesaikan perkara itu dengan aman dan dengan senyuman terukir dimuka masing-masing diakhir perbincangan. Jangan pula  muka macam "bulldog."

Dan....kalau pinjam barang orang, kasi baliklah itu benda dengan cepat. Jangan berbulan-bulan ditempat sendiri. Benda itu bukan milik anda, jadi tak elok disimpan lama-lama. Janganlah tunggu sehingga tuan punya datang meminta baik barulah... bertindak. Jadi, baiklah sekali sekiranya benda/barang yang dipinjam dikembalikan sebaik saja selesai digunakan. Dan jangan lupakan berkata "TERIMA KASIH" kepada pemiliknya. Nanti kalau lupa, lain kali mungkin tak kena kasi pinjam lagi.(KOTOH! BARU TAU! PADAN MUKA YANG TAK TAHU BERSYUKUR.)  BAH....APA PUN ...baik-baiklah bila pinjam dan pakai barang/harta orang lain.

No comments: