Friday, September 5, 2008

Cemerlang, Gemilang, Terbilang tetapi "Temberang!"

Manusia pada amnya memang pandai kerana boleh memperlajari bermacam-macam kemahiran didalam hidup seperti memasak nasi, mengoreng ikan, memperbaiki kerosakan didalam rumah, memperbaiki kereta, menanam bunga/sayur/padi/buah-buahan, membina rumah, menoreh getah, mencuci kain, membaca buku sehingga cemerlang didalam peperiksaan, mengikuti berbagai-bagai jenis kursus dan sebagainya. Pendek kata, kita memang pandai didalam banyak hal. Malah ada yang kita pelajari melalui usaha sendiri dan tanpa petunjuk daripada orang lain. Kita mampu memperhati kerja orang lain lalu menirunya dengan melakukan sendiri seperti memasak nasi, menukar tayar kereta, menanam bunga dan sebagainya.
Dari segi pelajaran, kita boleh berusaha untuk mencapai kejayaan ke peringkat yang tinggi sehingga bergelar graduan universiti atau orang terpelajar(educated man/woman). Selepas itu berjaya didalam kerjaya kita dengan gaji/pendapatan yang sangat lumayan sehingga mampu memiliki kereta yang mewah, barang-barang yang berjenama dan mahal, rumah besar, melancung ke luar negara, hobi yang mahal dan wang yang bertimbun-timbun! Maklumlah bergelar "orang kaya-kaya." Yaaaa........inilah yang dikatakan memiliki kehidupan yang cemerlang, gemilang dan terbilang.
Walau bagaimanapun, kadang-kandang tuu, kepandaian yang dimiliki kita salahgunakan atau tidak digunakan sebaik-baiknya. Misalnya, ada orang yang memiliki kereta yang mahal yang berharga melebihi RM50,000 ribu keatas tetapi, cukai jalan(Road tax) tak dibayar. Dan yang lebih teruk, ada orang yang kaya-kaya memandu kereta yang mahal-mahal dimana kereta berkenaan berharga melebihi RM200,000 ribu tetapi membayar yuran parking RM0.20 sen pun mau dielakkan sehinggga tanpa malu-malu meletakkan kereta mereka ditempat-tempat yang ada papan tanda" No Parking." (Macam tidak pandai baca.) Inilah yang dikatakan ada kekayaan tetapi luki dan kedekut; Dan ada kepandaian tetapi tidak digunakan sebaik mungkin. Mungkin inilah yang dikatakan hidup "Temberang"-Suka Berbohong dan Tidak jujur. Pendek kata, "PANDAI TETAPI BODOH!"
"Jangan buang sampah dimerata-rata tempat. Gunakan tong sampah." Ada tong sampah yang berdekat tetapi tidak digunakan.; "Jangan merokok" Tetapi, merokok pula di tempat berkenaan atau dekat dengan tanda "Jangan Merokok".; Dah tahu tahi ayam itu bau, tetapi bau hidu juga sebelum dicuci!; Dah lampu merah, tetapi jalan juga! Dah sakit-sakit baru mula jaga-jaga kesihatan tetapi semasa sihat tak pula jaga diri! Esok ujian baru mati-matian belajar(patutlah lingkup!). Orang nak sayang-sayang tak mahu, jual mahal. Tapi bila ditinggalkan, menangis pula!; Semasa ibu atau bapa masih hidup ditinggal-tinggalkan. Bila dah meninggal dunia, mayat ditahan-tahan tidak mahu ditinggalkan!; Memandu kereta macam pemandu F1. Bila dah "accident" menyesal bukan kepalang. Kenapa tak amalkan "biar lambat asalkan sampai dengan selamat" semasa memandu kereta? Dah tahu cili tuu pedas, dimakan juga. Bila kepedasan, "Celaka! cili ni pedas betul!"; Ini pula melucukan, Orang dah terlantar di hospital, ditanya lagi "Kau sakitkah?" Soalan bodoh. Tanyalah,"kau sakit apa?" Barulah manasabah; Tinggi pelajaran tetapi perangi macam orang tak pernah ke sekolah; Dan ada juga orang yang tinggi pelajaran dan hidung pun tinggi! Ini tak berapa menghairankanlah. Tapi, buat apa sombong-sombong? Suatu hari nanti semuanya berakhir ditanah perkuburan juga. Sebab itu, baiklah seperti padi, semakain berisi semakin tunduk ke tanah. Janganlah kita bersikap sombong bila dah berjaya didalam hidup. Kerana didunia mungkin kita berjaya tetapi belum tentu kita berjaya bila kita mati dan memasuli dunia yang baru. Sebab itu, amalkanlah kerendah-hati kepada sesama an lebih-lebih lagi kepada Tuhan yang Maha Esa. Marilah kita sama beringat, setinggi-tinggi burung terbang akhirnya akan jatuh ke tanah juga-mati. Demikan juga dengan hidup kita, setinggi mana pun kejayaaan kita, akhirnya kita akan kembali kepada tanah-mati dan dikuburkan.
Sesungguhnya, bila kita fikir-fikirkan, ragam manusia memang ada macam-macam dan ada pula yang buat macam-macam yang bukan saja memalukan diri sendiri dan menjatuhkan maruah diri sendiri malah menyusahkan orang lain termasuk ahli-ahli keluarga dan saudara-mara. Cemerlang tetapi "trouble-maker"
Yaa.... manusia memang lucu dan aneh! Pendek kata, memang ada manusia yang pandai tetapi bodoh. Kata orang, "Ada otak tapi tidak dipakai." Nah! Sekarang marilah kita tanya diri sendiri apa kita kadang-kadang atau selalu juga bersifat seperti ini. Kalau jawapan kita YA. Bah! Pandai-pandailah kita ubah perangai. Jangan takut dan malu berubah. Kalau jawapannya TIDAK, Bah! Pandai-pandailah kita "maintain" atau jaga perangi. Akhir sekali, marilah gunakan kepandaian dan kemahiran yang kita miliki dengan baik. Bukan saja untuk kebaikan diri sendiri tetapi juga untuk sesama manusia. Jangan salahguna nanti memakan diri sendiri. Kerana ini akan membawa padah dan keburukan bukan saja kepada diri sendiri tetapi juga kepada orang lain. Jadi, marilah mengamalkan konsep kehidupan yang "Cemerlang, Gemilang, Terbilang dan TIDAK Temberang! He he he...

No comments: