Monday, June 29, 2009

Pindah....gara-gara jatuh cinta?

Yaa...perasaan jatuh cinta kepada seseorang memang sungguh-sungguh indah! Dari senyumannya, keperibadiannya, caranya bercakap, gerak-gerainya; Semuanya manis dan menarik hati. Pendek kata segala-galannya indah. Kecacatan, kelemahan dan kekurangan pun dilihat indah. Yaa...begitulah keindahan bila jatuh cinta. Memang sungguh mengasyikkan dan diri bagaikan "terabung-apung di udara." Siokkkkkkkkkkk......bah!

Gara-gara jatuh cinta orang sanggup membuat apa saja. Malah rela berkorban apa saja asalkan dapat bersatu dengan kekasih yang menjadi idaman hati. Ada yang sanggup memutuskan hubungan kekeluargaan dan persaudaraan; Ada yang sanggup menjadi miskin dan ada yang sunggup menyerahkan tubuh dan badannya meskipun belum lagi secara sah menjadi pasangan suami-isteri yang sah, demi "mengikat" kekasih dan membuktikan cintanya. Selain daripada itu ada yang rela menukar agama yang dipegangnya sejak dilahirkan dan memeluk agama baru meskipun tidak tahu apa-apa mengenai agama berkenaan atau tidak percaya dengan agama berkenaan. Kerana yang penting baginya ialah dapat berkahwin dengan kekasihnya. Begitulah "kehebatan dan kegilaan" bila jatuh cinta!

Tapi.....berpindah ke agama lain kerana gara-gara jatuh cinta dan seterusnya berkahwin adalah satu tindakan yang tidak bijak dan tindak manasabah. Kerana orang harus menganuti sesuatu agama yang dia benar-benar fahami, yakini dan imani secara perbadi. Jadi, berpindah agama kerana gara-gara jatuh cinta atau kahwin adalah suatu tindakan yang tidak bijak dan merugikan diri sendiri. Kerana aksi berpindah agama mengikut cara ini adalah tidak sah, tidak betul dan tidak adil kepada tubuh dan roh diri sendiri. Kerana tidak ada kejujuran, keiklasan dan kepercayaan yang sepenuhnya untuk mengikut agama berkenaan. Meskipun, perbuatan seperti ini mungkin menguntungkan diri sendiri semasa di dunia tetapi tidak akhirat nanti. Sebab itu, jangan main-main didalam hal berpegang kepada agama. Janganlah dengan sesuka hati berpindah tanpa berfikir semasak-masaknya dan tanpa penghayatan yang penuh dan mendalam.

Marilah kita sama-sama ingat dan menyedari bahawa Tuhan yang Maha Esa mengetahui isi hati kita. Kita tidak dapat menipu-Nya. Sebab itu, kalau mahu mengikuti suatu agama, ikutilah agama berkenaan kerana kita ada kefahaman, pengertian dan keyakinan yang penuh dan mantap pada agama berkenaan. Ini bererti, kita mengikutnya diatas kemahuan dan kehendak kita sendiri tanpa tekanan dan pengaruh dari mana-mana pihak dan orang. Pendek kata, kita dengan bebas, iklas dan jujur memilih agama berkenaan. Maka dengan ini pilihan kita diberkati dan diredai oleh Tuhan yang Maha Kuasa. Amin.

No comments: