Tuesday, October 9, 2007

Perkahwian tanpa anak


Tuesday, September 25, 2007

Memang menjadi impian setiap pasangan suami-isteri untuk mendapatkan anak setelah berkahwin. Namun bukan semua apa yang dirancang dan diingini dapat dicapai. Kerana didalam hal mendapatkan anak, ini adalah diluarkuasa pasangan suami-isteri. Kerana ada suami yang tidak dapat menghamilkan isterinya dan ada pula isteri yang tidak dapat hamil. Hakikat ini memang susah untuk diterima dan boleh menimbulkan kekecewaan. Kerana dirasakan bahawa tanpa anak perkahwinan itu seolah-olah tidak lengkap. Ya...memang benar "something is missing" tetapi perlukan pasangan bersedih sepanjang hidup mereka hanya kerana tidak ada anak hasil daripada darah dan daging mereka sendiri? Perlukan suami atau isteri dipersalahkan didalam suatu hal yang diluarkuasanya untuk menjayakannya? Perlukan marah kepada Tuhan? Atau bukankah lebih baik bersifat positif dan berfikir secara luas?


Sesungguhnya disebalik "kekurangan dan masalah" ada hikmatnya. Sebab itu, jangan terlalu melihat aspek yang negatif kerana tidak mempunyai anak sendiri. Tetapi, lihatlah apa kelebihan dan kebaikan perkahwinan tanpa anak. Berikut adalah beberapa kebaikannya. Pertama, Pasangan suami-isteri boleh bermesra tanpa gangguan tangisan atau jeritan anak. Kedua, hidup pasangan suami-isteri bebas dari "beban" yang berat seperti menghantar anak ke sekolah. Ketiga, perbelanjaan harian, bulanan dan tahunan tidak begitu banyak. Keempat, pasangan boleh menyimpan lebih banyak wang untuk keperluan hari tua dan untuk "enjoy-enjoy" seperti pergi melancung ke luar negara dan sebagainya. Kelima, tidak perlu membina rumah yang terlalu besar. Bina saja rumah yang sederhana sahaja supaya kos memelihara rumah tak begitu tinggi. Keenam, wang yang sepatutunya disimpan untuk belanja persekolahan anak dapat digunakan untuk tujuan lain memberi memberi bantuan atau derma kepada orang yang susah, badan-badan kebajikan, kepada ahli keluarga yang memerlukan, membantu orang miskin dan sebagainya. Ketujuh, peluang untuk mengambil "anak angkat". Ini juga bererti peluang untuk melakukan kebajikan dan kebaikan kepada anak yang memerlukan bantuan. Walau bagaimana pun perkara ini bukanlah sesuatu yang dimestikan. Ini terserahlah kepada hasil perbincangan dan keputusan bersama suami-isteri.


Jadi, jika difikirkan secara waras dan rasional memang banyak juga kebaikan jika tidak mempunyai anak disebabkan oleh penyakit atau kekurangan salah seorang daripada pasangan suami-isteri. Sebab itu, berbahagialah dan tumpuhkanlah hidup bersama-sama sebagai pasangan suami-isteri yang "bebas, bujang dan bahagia" kerana tidak ada anak.
Harus disedari dan diingat bahawa tujuan utama didalam perkahwinan adalah HIDUP BAHAGIA BERSAMA-SAMA DIDALAM NAMA TUHAN dan bukannya untuk mendapatkan anak. Ini adalah perkara kedua, kerana bukan semua pasangan diberi kurnia oleh Tuhan untuk mendapatkan anak. Pasangan suami-isteri dapat hidup bahagia bersama-sama meskipun tidak mempunyai anak sendiri.


Sesungguhnya, apabila suami atau isteri dapat hidup dengan aman dan bahagia dengan pasanganya meskipun tanpa anak, ini membuktikan betapa besar, suci dan luhur cintanya kepada pasangannya. Kerana cintanya tidak mengenal batas atau syarat. Cintanya tetap dan tidak berubah meskipun ada kekurangan dan kelemahan. pasangannya. Inilah yang dimaksudkan keagungan dan kebesaran cinta!


Cinta seperti ini dapat dilihat seperti Tuhan yang mencintai setiap manusia dimana ia menurunkan hujan, baik kepada orang baik dan kepada orang jahat. Demikan juga matahari yang bersinar bukan saja kepada orang-orang baik tetapi juga kepada orang-orang yang jahat. Kerana cintakasih Tuhan tidak dapat dikalahkan atau dibatasi oleh kelemahan dan kekurangan manusia; Dosa tidak dapat menlenyapkan cinta Tuhan kepada umat manusia. Jestru itu, cintakasih pasangan suami-isteri kepada seseama janganlah dikurangi atau dibatasi gara-gara tidak mendapat anak sendiri. Sebab itu, cintailah pasanganmu dan hiduplah aman dan bahagia didalam perkahwinan dengannya demi kemuliaan dan keagungan Tuhan yang Maha Esa. Mencintailah seperti Tuhan mencintai umatnya. Amin. Selamat berbahagia sampai ke akhir zaman!

No comments: