Saturday, August 9, 2008

Yang terpenting sekali

Pernahkah anda berfikir atau bertanya apa yang terpenting sekali didalam hidup ini? Bila difikirkan secara meluas memang banyak sekali yang penting didalam hidup: Keluarga, kereta, handphone, duit, kawan, saudara-mara, pelajaran, pakaian, kad kredit, kasut, komputer, sukan, hobi, makanan, minuman, kebun, tanah, rumah, harta, pangkat, gaji, busniess, kesihatan, pekerjaan, holiday, alam sekitar, buku, binatang, boyfriend/girlfriend dan banyak lagilah! Memang banyak sekali yang penting didalam hidup ini kerana terlalu banyak pilihan. Kadang-kadang kita merasa bingung, malah pening kepala untuk membuat keputusan. Dan adakalanya kita mendapat apa yang kita inginkan, tetapi tidak lama selepas itu, kita merasa tidak puas hati pula. Kerana ada modal yang terbaru dan lebih canggih pula! Maka bermulalah "kegilaan" baru. Kita mahu memiliknya dan merasa seolah-olah tidak happy kalau tidak dapat memilikinya. Ini menyebabkan hidup kita tak tenteram dan kacau-kacir. Perlukan kita melayan perasaan seperti ini setiap kali kita inginkan sesuatu?

Pada pemdapat saya, kita mestilah bersifat munasabah dan rasional didalam hal membuat pilihan. Kita mesti sedar bahawa bukan semua benda atau perkara yang kita inginkan dapat kita miliki. Kerana bukan semuanya mampu kita miliki dan bukan semua hal atau perkara dapat dibeli dengan wang! Meskipun kebanyakan benda boleh dibeli tapi bukan semua. Misalnya kita boleh membeli katil, tempat tidur yang cantik dan mahal. Tetapi "tidur" kita tidak dapat beli dengan wang ringgit. Demikian juga dengan obat-obat boleh kita beli apabila sakit, tetapi "kesembuhan" atau badan yang sihat, tidak dapat dibeli. Tapi, memilih cara hidup yang sihat dapat kita lakukan, jika kita mahu. Jadi, didalam hidup ini kita harus membuat pilihan yang bijak dan memastikan apa yang kita pilih itu memang penting sekali. Jangan terlalu banyak membuat pilihan sehingga perkara-perkara yang lebih penting atau perkara yang terpenting sekali diabaikan begitu saja. Sebab itu, luangkanlah masa untuk berfikir dan merenung sedalam-dalamnya: "Apakah yang terpenting sekali didalam hidup?"

Bagi saya, perkara yang terpenting sekali iaitu TUHAN. Hal ini tidak boleh kita pinggirkan dan abaikan. Sebab itu, kita mesti tumpuhkan perhatian sepenuhnya dan bersikap serious didalam hal ini. Kerana suatu hari nanti kita akan mati dan kembali kepada Tuhan. Sebab itu, Tuhan mestilah berada ditangga yang teratas sekali didalam senarai keutamaan kita. Dialah yang pertama dan yang terpenting sekali didalam hidup kita. Kemudian, hal-hal yang lain yang penting dan diperlukan ialah yang dinamakan Perkara perkara yang asas didalam hidup iaitu: Makanan, Pakaian dan Rumah. Tetapi ini perlu diperkembangkan sedikit sebab itu Kesihatan badan dan Keluarga mestilah dimasukkan sekali. Kerana kalau badan kita tidak sihat, bagaimana pula melakukan perkara-perkara yang asas dan lain-lain perkara yang mungkin tidak begitu penting tetapi diperlukan juga didalam hidup? Sebab itu, jagalah kesihatan badan; Dan aspek keluarga pula, janganlah sekali-kali diabaikan, nanti rosak dan hancur pula keluarga! Sebab itu, perkara ini juga haruslah diutamakan supaya sebuah keluarga yang aman dan bahagia serta beriman kepada Tuhan dapat dibina dan dikekalkan.

Sebagai, kesimpulan perkara yang terpenting sekali didalam hidup ialah Tuhan; dan perkara-perkara lain yang penting dan utama ialah Makanan, Pakaian, Pakaian, Kesihatan badan dan Keluarga. Perkara-perkara yang lain-lain bolehlah dianggap sebagai "sampingan dan penyeri" didalam kehidupan yang mungkin diperlukan tetapi tidaklah begitu penting jika dibandingkan dengan perkara-perkara yang asas didalam kehidupan. Tetapi, didalam segala hal dan didalam apa juga keadaan Tuhan mestilah selalu dan tetap bertakta didalam hati kita yang terpenting sekali didalam hidup kita selaku manusia yang dicipta oleh Tuhan. Jestru itu, janganlah kita silap membuat pilihan. Pilillah yang terbaik dan tempatkanlah Tuhan yang terutama dan terpenting sekali didalam hidup. Kerana perkara inilah yang akan memastikan kebahagian abadi dan keselamatan bagi kita di suatu hari nanti. Sementara itu, hal-hal lain seperti kekayaan dan harta duniawai sebanyak mana pun mampu kita miliki, tidak akan dapat menjamin kebahagian hidup kita di suatu masa akan datang.
Sebenarnya, segala-gala yang kita miliki didalam hidup adalah tidak pasti. Misalnya wang yang beribu-ribu dan harta yang bertimbun-timbun. Semua in akan kita tinggalkan suatu hari ini. Ia bukan milik kita selama-lamanya. Dan, hanya satu yang pasti iaitu KEMATIAN! Yaa...suatu hari nanti saya akan mati, anda juga akan mati dan mereka juga akan mati. Kita semua akan meninggalkan dunia ini. Sebab itu, marilah mengutamakan Tuhan dan menempatkanNya yang terpenting sekali didalam hidup kita supaya apabila kita mati, Tuhan akan berkata kepada kita," Terima kasih kerana menjadikan saya yang terpenting sekali didalam hidupmu semasa hidup didunia. Sekarang, silakan masuk ke dalam Surga." Amin!

No comments: